16.03.2020
Na Koroškem vse več okuženih z novim koronavirusom, ostajajte doma


Po prvi okužbi z novim koronavirusom na Koroškem, epidemiološki podatki kažejo, da bo okuženih vse več občanov. Glede na okužbe so znaki različni, lahko so blagi, v tem primeru so osebe v samoizolaciji. Testiranja potekjo po potrebi in napotitvi osebnih zdravnikov v skupni koroški enotni točki v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. Poziv vsem ostaja ključen, ostanite doma in zaščitite sebe, najbližje in druge.

V naši Splošni bolnišnici Slovenj Gradec  so odpovedali so vse ambulante in preventivne ukrepe. Vsi pacienti, ki imajo nujne preglede, bodo dobili pisne pozive iz bolnišnice.

Veljajo vladni ukrepi o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov in začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Od danes dalje velja ukrep zaprtja gostinskih in drugih lokalov. Odprte ostajajo trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Velja poziv vlade županom o reorganiziranju javnega življenja. Poziv, da občine oblikujejo centre, ki bodo usklajevali povpraševanje staršev oz. vseh, katerih delovanje je nujno potrebno za delovanje v razmerah epidemije. Aktivirani so regijski štabi CZ v operativni sestavi s Službami za podporo, vzpostavljena je koordinacija z občinami, župani, javnimi ustanovami. Potekajo aktivnosti v zvezi z nudenjem pomoči, ki so v samoizolaciji. Za prebivalce deluje na številki 080 1404 klicni center z 18 operaterji, kamor lahko postavijo vprašanja v zvezi z koronavirusom. V njej deluje tudi predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje.

Iz zdravstvnega vidika pa se z ukrepi osredotočamo na bolnike, ki so ogroženi, na starejše in obolele osebe.

IF