27.03.2020
V koroških domovih za starejše ni okuženih, pogrešajo pa več zaščitnih sredstev


Konec tedna smo preverjali stanje v naših domovih za starejše na Koroškem.

Iz Koroškega doma starostnikov Črneče so sporočili, da obvladujejo položaj v domu, nekaj problemov je z osebjem, ki imajo respiratorna obolenja, vendar so bili vsi testi, ki so jih doslej opravili negativni. Spodbudno je, da v največjem domu starostnikov na Koroškem še ni obolelega z virusom Covid – 19, jim pa primanjkuje zaščitnih sredstev. Nekaj opreme so nabavili iz lastnih sredstev. Življenje v domu poteka dobro, obiski so prepovedani, kot pa poudarja direktor Srečko Mlačnik, so v kontaktih s svojci, ki jih sproti obveščajo ob izrednih stanjih. Hrane imajo dovolj, stanovalcem nič ne manjka, so poudarili.

Tudi stanovalci in zaposleni v enoti Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu so zaenkrat še zdravi oz. nihče ne kaže znakov suma na koronavirus, zato ponovna testiranja niso bila potrebna. Stanovalci za kontakte s svojci in prijatelji vedno več uporabljajo Skayp, viber in telefon, kar zaposleni tudi spodbujajo in jim pri uporabi pomagajo. Vsak dan od 11.00 do 13.00  pa je za informacije na voljo njihova strokovna služba na tel št. 031 710 483. Zaposleni so v domu naredili že več kot 1000 zaščitnih mask, nekaj so jih dobili podarjenih.

Tudi v Domu starejših Hmelina Radlje je trenutno stanje ob epidemiji še normalno in ga obvladujejo. Vsa testiranja doslej so bila negativna, stanovalci in zaposleni pa se dobro počutijo. Tudi v radeljskem domu izpostavljajo velik problem pomanjkanja zaščitnih sredstev, zato so se bili primorani sami organizirati, prav tako jim je na pomoč priskočilo Šiviljstvo Knez iz Vuzenice in Cesar dizajn iz Slovenj Gradca. Direktorica Silva Duler je izrazil hvaležnost vsem, ki jim ob tej priložnosti priskočijo na pomoč.

V domu starejših na Fari Prevalje se prav tako počutijo dobro, tudi testiranja, ki so jih opravili so negativna. V petek so prejeli tudi zajetna pošiljko zaščitnih sredstev iz državnih zalog.

 

IF