21.04.2020
V Tabu so odpustili 23 delavcev


V družbi TAB d.d. so se zaradi velikega upada naročil in s tem zmanjšane proizvodnje, poleg ostalih ukrepov, odločili za odpoved iz poslovnega razloga 23. delavcem v različnih hčerinskih družbah.

Proizvodnja je upadla na 20 do 30% normalne ravni in se drži na teh nivojih zadnje dva, tri tedne. Napovedi za naprej so prej slabe, kot dobre. S pomočjo sprejetih ukrepov vlade ter ustrezne notranje organizacije si prizadevajo, da nadaljnjih odpuščanj ne bi bilo. Programa presežnih delavcev niso delali, ker po določilih zakona o delovnih razmerjih ni bil potreben. Skupno zaposlenih je na Tab-u 708 delavcev, po stanju danes. To je v pojasnilu za javnost navedla vodja marketinga, Aleksandra Zmagaj.

Glede na to, da zakonodaja predvideva sodelovanje sindikata pri postopkih odpuščanja in tudi skupno oblikovanje kriterijev za odpuščene, smo predsednika Sindikalne konference Skei v Tabu, Vilija Novaka vprašali, ali je bil sindikat obveščen o odpuščanju in kaj namerava storiti. Povedal je, da za odpuščanje v sindikatu Skei niso bili seznanjeni, vendar je število odpuščenih precej manj, kot so jih je sedaj, a se sindikat za nekatere izmed njih ne strinja. Kot kaže se dogovarjanje z upravo ne bo izšlo, bo pa sindikat svojim članom nudil vso pravno in drugo pomoč, je še dejal Novak.

Že v začetku korona krize so iz Taba prihajala poročila o zmanjšanju naročil za startne baterije, kar pa so pripisovali mili zimi. Glede vprašanja nadaljnjih načrtov okrog prevaljske lokacije in razvoja litijionskih baterij v Tabi ne morejo povedati še nič novega, pogajanja z azijakim partnerjem še tečejo. .