22.04.2020
Dan zemlje v luči boja proti podnebnim spremembam


V letu 2020 svet že petdesetič po vrsti obeležuje Dan Zemlje, tema letošnjega Dneva Zemlje pa je boj proti podnebnim spremembam. Posledice podnebnih sprememb, ki se kažejo v naraščanju povprečne temperature zraka, vse višjih temperaturnih ekstremih in bolj pogostih naravnih ujmah (žledolomi, vetrolomi, suše in napadi škodljivcev), močno vplivajo tudi na slovenske gozdove. Aktivna sanacija posledic naravnih ujm v slovenskih gozdovih, ki jo lastniki gozdov izvajajo ob pomoči in strokovnem usmerjanju javne gozdarske službe, je zgled drugim evropskim državam, kljub temu pa vsakoletne naravne ujme, ki jih spremljajo prenamnožitve podlubnikov, spreminjajo podobo slovenskih gozdov.

Boj proti podnebnim spremembam naj bo tako odločen, kot je boj proti pandemiji novega koronavirusa, je ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje pozvala Svetovna meteorološka organizacija, ki deluje v okviru Združenih narodov.

V luči prizadevanj za zmanjševanje količin odpadkov so ponekod danes razdelili biološko razgradljive vrečke, da bi ljudi tako opomnili, da hrana ne sodi v plastične vrečke, nekatere občine pa so danes pozvale prebivalce, naj ob tej priložnosti izvedejo svojo individualno čistilno akcijo. Pristojne občinske službe so imele sicer za obeležitev današnjega dneva Zemlje številne načrte, a ti zaradi novega koronavirusa niso izvedljivi.

Mladinski svet Ravne na Koroškem že od svojega nastanka, leta 2011, daje poznost okoljevarstveni problematiki. V začetnem obdobju delovanja naše organizacije, so dajali velik poudarek smetenju Grajskega parka z akcijo »Ohranimo čisti Grajski park!«.

Ob letošnjem dnevu Zemlje pa so mladinci načrtovali čistilno akcijo v okviru dneva za spremembe, a so zaradi epidemije korana virusa vse aktivnosti odpadle. Opazili so, da se v času »samokarantene« v naravi, ob sprehajalnih poteh, kopičijo smeti. Zato so se odločili, da ob dnevu Zemlje opozorijo na čisto in zdravo okolje s kratkim promocijskim video filmčkom. Hkrati pa so se okolju posvetili z individualno čistilno akcijo. Do konca leta načrtujejo še izvedbo posveta o okoljevarstveni problematiki, ko bodo razmere to dopuščale.


 

IF