23.04.2020
Vladi želijo obilo poguma in volje pri odpravi ovir na poti gradnje tretje razvojne osi

Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os z Raven na Koroškem je na vlado naslovila novo pismo , s katerim jih spodbuja, da pospešijo gradnjo tretje razvojne osi. O razlogu zakaj so v tem času poslali novo pismo je koordinator inciative Aljaž Verhovnik dejal, da se na ta način odzivajo na aktualno situacijo. Napovedi za prihajajočo krizo in gospodarski zastoj bi namreč najbolj zadel mlade, tega pa si ne želijo .

Mladinska inciativa v pismu med drugim navaja, da jih skrbijo birokratske ovire pri izboru izvajalca gradbenih del na odseku Velenje –Slovenj Gradec, dodatno pa tudi okoljevarstvena tožba zoper že izdano gradbeno dovoljenje za sklop »Gaberke«. Vladi želijo veliko poguma in volje pri odpravi teh ovir, da se bo lahko odsek Velenje-Slovenj Gradec kmalu spremeniti v gradbišče. V pismu vlado tudi spomnijo, da je v koalicijski pogodbi med drugim navedena širitev avtocestnega omrežja s 3. razvojno osjo. To ni zgolj lokalni projekt, temveč državni, saj ima vpliv na kopico makroekonomskih, zaposlitvenih in fiskalnih učinkov države. Povprečna ocena širših gospodarskih učinkov investicije v severni del 3. razvojne osi znašajo od 32 do 49 milijonov evrov.

Bistveno pa je, da bi v prihajajočih kriznih časih, Slovenija z zagonom večjih infrastrukturnih projektov, kot je denimo 3. razvojna os, dosegala stabilno gospodarsko rast, ki bo v času po korona krizi zagotovo problematična.