27.05.2020
Javni zavod Spotur Slovenj Gradec začenja s ponovnim zagonom dejavnosti


Javni zavod Spotur Slovenj Gradec, ki skrbi za turizem, šport, mladinske in socialne programe, se je soočil z velikimi spremembami delovanja zaradi epidemije Covid 19. Zaprli so večino svojih enot, odpovedali aktivnosti in prireditve, delali so od doma, ostalo je le delovanje zavetišča z upoštevanjem vseh zaščitnih ukrepov.

So se pa ukvarjali z različnimi aktivnostmi, skrbeli za vzdrževanje, čiščenje in manjša obnovitvena dela v športnem centru, obnovili in deloma zamenjali so dotrajana otroška igrala na otroških igriščih, v športni dvorani je bil začasno saniran strop dvorane, poskrbeli so za vzdrževanje zunanjih površin za športnike, ki so sredi maja znova začeli z vadbo. Na področju turizma so potekale aktivnosti za izdelavo nove strategije razvoja turizma na območju mestne občine Slovenj Gradec, precej so se trudili za promocijo. Kot je povedala direktorica zavoda Spotur, Marija Lah so bile aktivnosti usmerjene v okrepitev promocije turistične ponudbe na spletu. Vzpostavili so nov facebook in instagram profil Visit Slovenj Gradec, s katerima bodo poskušali v Slovenj Gradec in v Mislinjsko dolino privabiti čim več, letos predvsem domačih obiskovalcev. Koroško so promovirali s prikazovanjem kratkih video posnetkov, ki so bili ob koncu lanskega leta izdelani preko RDO Koroška in so na ogled tudi na njihovem novem youtube kanalu. Predvsem pa so se ukvarjali z oblikovanjem novih atraktivnih turističnih programov, s katerimi želijo povečati prepoznavnost turistične destinacije. Ves čas so preko spletnih srečanj izmenjevali izkušnje z drugimi turističnimi destinacijami in načrtovali promocijske aktivnosti. Ravno turizem je panoga, ki bo potrebovala največ časa za okrevanje. 

Tudi na področju mladinskih programov se je večina aktivnosti preselila na splet, kjer so nagovarjali in obveščali mlade o aktualnem dogajanju. Izpeljali so anketiranje, ki bo pomagalo pri izdelavi mladinske strategije. Uspeli pa so pripraviti tudi projekt mednarodne mladinske izmenjave, ki so ga prijavili na razpis Erasmus+.
Na področju socialnih programov so omogočali nemoteno delovanje Zavetišča za brezdomce ter načrtovali nadaljnje aktivnosti glede izvajanja brezplačnih prevozov za starejše. Večjih prireditev zaenkrat še ne bo, je povedala Lahova, zato letos odpade Srednjeveški preludij. 

Trenutno pripravljajo nove vsebine za jesenske prireditve, skupaj z lokali v mestnem jedru pa načrtujejo, da bodo tudi v letošnjem letu lahko pripravili Poletje v mestu na terasah lokalov. Prepričani so, da se bodo občani in obiskovalci počutili dovolj varne in se bodo dogodkov udeleževali.

IF