27.05.2020
NIJZ posodobil podatke zdravja po občinah


Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Objavljeni so na spletni strani Zdravje v občini, omogočajo pa boljše dostopnosti in dosegljivosti  podatkov o zdravju na nivoju lokalne skupnosti . NIJZ namreč s številnimi aktivnostmi spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo.

V primerjavi z lanskoletno objavo opažajo na ravni Slovenije izboljšanje kazalnikov zdravja na več področjih, manjša je umrljivost, a več rakavih obolenj in sladkornih bolnikov. Manj je bolnišničnih obravnav zaradi astme pri otrocih in mladostnikih in zaradi klopnega meningoencefalitisa. Manjše število prebivalcev je prejelo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in duševnih težav. Zmanjšuje se stopnja novo odkritih rakov debelega črevesa in danke v nasprotju z drugimi lokacijami raka, kjer stopnje novo odkritih rakov še vedno naraščajo.

K zmanjšanju umrljivosti veliko prispeva stalno zmanjševanje prezgodnje umrljivosti  na račun srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj, zmanjšuje se število samomorov. Spodbuden je podatek, da se je zmanjšalo število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu. Ob tem pa število prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji še vedno ostaja visoko nad vrednostmi izpred petih let.

Nekateri kazalniki kažejo poslabšanje, tako se je v dobri polovici občin povečal delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni. Prav tako se je povečalo število srčnih kapi in zlomov kolka pri prebivalcih, starejših od 65 let ter število novih primerov raka. Naraščajo bolniške odsotnosti, ki se je v primerjavi z letom 2016 povečala kar v 88 % slovenskih občin. Povečalo se je zanimanje za preventivo, kar kaže povečanje udeležbe v presejalnih programih za raka. Odzivnost na program Svit se je glede na leto 2016 povečala v 90% občin, program Zora pa v 64% občin, tudi presejalni program Dora presega 76%.

Za 100 odstotkov se je povečalo število občin, kjer je telesni fitnes osnovnošolskih otrok boljši od slovenskega povprečja, a je nekoliko naraslo število prekomerno prehranjenih osnovnošolskih otrok.