29.05.2020
Spremembe okoljske zakonodaje bi pospešile začetek gradnje 3. razvojne osi


Okoljski minister Andrej Vizjak po neuspeli tožbi združenja Rovo proti gradbenemu dovoljenju za prva dela na odseku načrtovane hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec upa na čimprejšnji začetek gradnje tretje razvojne osi. Po njegovih besedah je 3. razvojna os eden od projektov, zaradi katerih so na ministrstvu za okolje in prostor v okviru protikriznih ukrepov predlagali nekatere spremembe gradbene zakonodaje v smislu učinkovitejše gradnje.

Vizjak se je sestal s predstavniki Mladinske iniciative za tretjo razvojno os, ki zahtevajo, da čim prej pride do začetka gradnje na trasi Velenje - Slovenj Gradec, saj ves postopek traja že 16 let. Po sestanku z ministrom Vizjakom, je vodja Mladinske iniciative Aljaž Vrhovnik dejal, da so spremembe zakonodaje naklonjene pospešitvi postopkov začetka gradnje 3. razvojne osi, glede gradbenega dovoljenja ni potrebno čakati na pravnomočnost. Če bo zakon obveljal pomeni, da je rešen problem okoljevarstvenega soglasja, ki poteče junija, sledi le še izbor izvajalca gradbenih del, pri tem upajo, da ni pritožbe, potem bi se dela lahko v kratkem pričela. 

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je predlagala Ministrstvu za okolje in prostor, da se postopki gradnje večje infrastrukture izvajajo tako, da se v prvi fazi umeščanja objektov v prostor v postopek lahko vključuje širša zainteresirana javnost, v izvedbenih fazah pa naj se v postopek vključujejo samo stranke, ki so neposredno vključene v gradnjo.