04.06.2020
Prejeli so vabila za odvzem krvi

Preskušanje vzorcev krvi otrok sodi v Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, rezultati so merilo za oceno napredka programa ter podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov.

V območni enoti nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem bodo raziskavo izvedli tudi letos in tako vabijo tri leta stare otroke iz Zgornje Mežiške doline na odvzem krvi za določitev vsebnosti svinca.

Vabilo so poslali 142 otrokom iz Zgornje Mežiške doline oziroma njihovim staršem ali skrbnikom . Odvzemi krvi bodo potekali v Zdravstvenih postajah Črna na Koroškem in Mežica 9. in 11. junija 2020 v popoldanskem času.

Starše tri leta starih otrok iz Zgornje Mežiške doline, ki bodo v teh dneh prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno prosijo , da se odzovejo. Dogovorili se bodo za termin in izvedli odvzem na čim bolj prijeten in varen način. V kolikor njihov triletnik pričakovanega vabila ne bi prejel, prosijo, da kontaktirajo NIJZ Območno enoto Ravne, kontaktna št. 02/8705 619 ali helena.pavlic@nijz.si , za uskladitev termina.

Upajo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjem letu in na čim nižje izmerjene Lani se je vabilu odzvalo 75 odstotkov otrok oziroma staršev , povprečne vrednosti so bile najnižje v zadnjih petih letih, niso pa še dosegle vrednosti iz začetka prejšnjega desetlet