18.06.2020
Mestni svetniki pohvalili delovanje in poslovanje Komunalnega podjetja Slovenj Gradec


Mestni svetniki Slovenj Gradca so v sredo sprejeli poslovno in trajnostno poročilo Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec za preteklo leto, prav vsi pa so pohvalili dobro poslovanje in vodenje podjetja, ki je uspešno in dobro organizirano, kar je v pozitivni oceni izrazil tudi Nadzorni svet Komunalnega podjetja, prav tako svoje delovanje in cilje uresničuje skladno z usmeritvami mestne občine v skrbi za okolje oz. trajnostni naravnanosti. Zgledno poročilo o njihovem delu kaže, da skrbno ravnajo z javnimi sredstvi skrbijo za zaposlene in okolje in so zelo odzivni, so v razpravah poudarjali svetniki.

Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec je dosežke poslovanja glede na leto 2018 preseglo po kazalnikih ustvarjanja prihodkov kot tudi v dodani vrednosti na zaposlenega, prav tako načrtujejo trajnostno dolgoročni razvoj v cilju zadovoljstva uporabnikov, pri čemer obvladujejo najvišje standarde. V letu 2019 so ustvarili 10 milijonov 211 tisoč evrov prihodkov in bilančni prihodek podjetja za lansko leto 62.657 evrov. Sklep mestnega sveta pa je, da se ta sredstva v podjetju prenesejo v financiranje osnovnih sredstev.

Mestni svetniki so med drugim obravnavali tudi Osnutek o podlagah za odmero komunalnega prispevka na območju mestne občine Slovenj Gradec, kjer ga usklajujejo z zakonodajo in omogočajo nižji komunalni prispevek ali celo oprostitve prispevka. 100% oprostitve komunalnega prispevka namenjajo graditeljem neprofitnih stanovanj, 50% plačilo komunalnega prispevka za spodbujanje kmetijske dejavnosti, za objekte podjetij z visoko dodano vrednostjo in inovativna podjetja, prav tako tudi za mlade družine. Kot je poudaril župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler  z namenom, da Mestna občina postane privlačna za ljudi in dejavnosti gospodarstva ter kmetijstva.

Po skrajšanem postopku pa so mestni svetniki sprejeli tudi spremembe in dopolnitve pravilnika razvoja podjetništva in samozaposlovanja v Mestni občini. Ta se je spremenil glede na sofinanciranje najemnin za prostore v mestnem jedru; sofinanciranje je mogoče sedaj tudi tistim najemnikom, ki so že prosili in prejeli pomoč, vendar imajo prednost tisti, ki po ukrepu sofinanciranja posežejo prvič. Druga sprememba pa se nanaša na sofinanciranje najemnikom s popoldansko obrtjo in to s 50% znižani pomoči. Mestna občina zagotavlja v proračunu 10.000 evrov za sofinanciranje najemnin prostorov v mestnem jedru, razpis pa izvede Podjetniški center Slovenj Gradec.


IF