22.06.2020
Poslovanje koroškega gospodarstva v letu 2019


Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve – AJPES je posredovala ključne podatke o rezultatih poslovanja gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v letu 2019 v Koroški regiji in so tudi javno objavljeni.

Gospodarska rast se je lani nadaljevala, značilnosti Koroške regije je ostalo dejstvo, da so predelovalne dejavnosti generator rasti Koroškega gospodarstva, ki je hkrati izvozno naravnano in vpeto v mednarodne tokove. Zvišala se je tudi zaposlenost , Koroška je bila na 7. mestu med regijami z najnižjo brezposelnostjo.

Podatki so zbrani iz letnih poročil, ki so jih družbe in podjetniki predložili Ajpesu in sicer gre za 1277 gospodarskih družb in 1780 samostojnih podjetnikov. Koroške gospodarske družbe so v preteklem letu ustvarile 2 milijardi 131 milijonov prihodkov in pri tem dosegle nekaj manj kot leto prej, to je 94 milijonov čistega dobička in 20 milijonov izgube. Neto dodana vrednost na zaposlenega se zvišuje in za preteklo leto znaša nekaj več kot 40 milijonov evrov. 

Samostojni podjetniki so v preteklem letu ustvarili 197 milijonov evrov prihodkov, od tega 16 milijonov dobička in 1,5 milijona izgube. Neto dodana vrednost na zaposlenega pri samostojnih podjetnikih za preteklo leto znaša 17 milijonov in se je glede na leto poprej povečala za slab milijon.

Rast bruto plač se je v preteklem letu povečala za 3%, medtem, ko je znašala mesečna bruto plača na zaposlenega v gospodarskih družbah 1657 evrov, pa je mesečna bruto plača pri samostojnih podjetnikih precej nižja, znašala je 1221 evrov.