02.07.2020
Čebelarji iz Mislinjske doline za medovite rastline

Lani je minilo 100 let od ustanovitve Čebelarskega društva Slovenj Gradec –Mislinja in del praznovanja je bila tudi zasaditev 100-tih medovitih rastlin. Tako so vzdolž Mislinjske doline posadili 100 lip, ki bodo čebelam, ob vse slabših pašnih pogojih, ponudile vsaj nekaj medičine. Zaradi naglih sprememb v naravi pa je danes pomembno tudi združevanje čebelarjev.

Predsednik Čebelarskega društva Slovenj Gradec –Mislinja Danijel Knez poudarja, da so zelo pomembna nova znanja, ki jih društvo svojim članom pomaga pridobiti z organiziranimi izobraževanji, delavnicami in strokovnimi srečanji.

Poleg 100-tih lip, ki so jih zasadili čebelarji, je Mestna občina Slovenj Gradec v Slovenj Gradcu zasadila drevored 10 lip, lipo za vsakih 10 let delovanja društva. To je zelo pomembno, ker se pogoji za pašo in čebelarjenje pri nas slabšajo iz leta v leto.

Spomladi so čebelarji iz Mislinjske doline nadaljevali z sajenjem dreves. Pri Erčevi žagi v Slovenj Gradcu so s pomočjo domačinov zasadili drevored lip in divjih češenj, s podobnimi akcijami bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Pravkar potekajo pogovori s predstavniki kmetijskega zavoda v Slovenj Gradcu in predstavniki Občine Slovenj Gradec, da bi okoliške kmete spodbudili in jim zagotovili seme medovite ajde, ki izginja iz naših krajev.