08.07.2020
Ustoličevanje karantanskih knezov v slovenskem jeziku.

Jožko Kert, kulturnik in organizator iz društva Mohorjan s Prevalj nas je opozoril na izid zgoščenke glasbenega dela, ki je tudi lep dokument naše zgodovine.

Slovenska filharmonija je v sodelovanju z Založbo RTV Slovenija izdala zgoščenko Ustoličenje karantanskga kneza, kantato skladatelja Franceta Cigana za igralce, soliste, mešani zbor in kvartet trobil, besedilo Zdravko Novak in Lovro Kaselj. Delo je posnel Zbor slovenske filharmonije z dirigentko Martino Batič in kvartetom trobil, članov orkestra Slovenske filharmonije, in štirimi igralci Borisom Ostanom, Pavletom Ravnohribom, Robertom Waltlom in Alešem Valičem. Spremno knjižico je pripravil muzikolog mag. Tomaž Faganel. Vsebuje besedilo kantate, besede o skladatelju in izvajalcih, besedilo je prevedeno tudi v nemški jezik .

Prva izvedba kantate je bila v Celovcu leta 1964, združenim zborom je dirigiral skladatelj sam. Tej izvedbi so sledile še izvedbe v Celovcu, pri Gospe Sveti, v Ljubljani, na Prevaljah in v Borovljah. Zadnje tri so bile v izvedbi zbora Kulturnega društva Mohorjan s Prevalj in zbora Gallus iz Celovca v letu 2014, ob 600. obletnici poslednjega ustoličenja karantanskega kneza v slovenskem jeziku.

Zgoščenka prihaja med nas ob stoti obletnici koroškega plebiscita in senžermenske pogodbe.