09.07.2020
Protestno pismo zaradi omejevanja prehodov na koroških mejnih prehodih

Po sedaj veljavnih predpisih lahko tuji državljani prestopajo slovensko- avstrijsko mejo samo na mejnih predih Karavanke, Ljubelj in Šentilj. Na vseh ostalih mejnih prehodih pa lahko mejo prestopajo samo slovenski in avstrijski državljani, kar velja tudi za vse koroške mejne prehode,torej Holmec, Vič in Radelj kot tudi za nekdanje maloobmejne prehode. To je za turistične načrte naše regije zelo neugodno, saj jo tuji turisti na ta način obidejo. Zato je županja občine Črna, mag. Romana Lesjak, v imenu sveta koroške regije napisala protestno pismo, ki ga je naslovila na vlado republike Slovenije in v njem zahtevala, da so mejni prehodi odprti tudi za državljane drugih držav.

Izračun kaže, da bi na primer nemški ali nizozemski turist iz Klopinjskega jezera , če bi na primer želel obiskati katerega od turisitčnih produktov v Mežiški dolini, tja potreboval namesto pol ure kar tri ure.

Protestno pismo, ki je poleg vlade v vednost poslano tudi ministrstvom za notranje in zunanje zadeve ter za gospodarski razvoj in tehnlogijo, je sopodpisal tudi župan Suhe- Neuhaus Gerhard Visotschnik, kot predsedujoči sveta evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke.

Spomnimo, da so koroški župani v času najhujše kronakrize v marcu in aprilu s protestno akcijo uspeli odpreti mejni prehod Holmec, ki je bil takrat nekaj časa zaprt . Upajmo, da bodo tudi tokrat naleteli na posluh pri odločevalcih.