09.07.2020
Poslanec Jani Prednik naš gost pred zadnjo sejo dz pred počitnicami

Danes se začenja zadnja seja državnega zbora pred parlamentarnimi počitnicami, ki bo sprejemala že četrti sveženj protikoronske zakonodaje , prav tako se v politiki kljub poletju veliko dogaja. Zato smo dopoldne gostili državno zborskega poslanca Janija Prednika, poslanca SD z Raven na Koroškem. Poslanec ocenjuje prve tri svežnje kot uspešne z izjemo dostopa do bančnih posojil za podjetja, ki so kasnila. Generalno bo opozicija podprla tudi četrti sveženj zakonov, predvsem podaljšanje čakanja na delo. Tukaj je izjema podpora aplikacije za sledenje stikov pri okužbah. Prednik opozarja, da se je proti zakonski dikciji opredelila informacijska pooblačenka kot tudi zakonodajna služba pri državnem zboru. Tudi na ustreznem palrmentarnem odboru je opozicija nasprotovala tej zakonski rešitvi, boji pa se , da bo vladajoča koalicija pripombe preslišala.

V tem sklicu naj bi se tudi opredelili do nedeljskega dela v trgovinah. Poslanec se nagiba k rešitvi, da bi generalno ukinili nedeljsko delo v trgovinah, dovolili pa bi ga le izjemoma, to je v turističnih krajih, ali malim trgovcem.

Poslanec Prednik ima nekoliko drugačno mnenje o pozivu k odstopu vlade kot je mnenje v njegovi stranki. Če bi se želje nezadovoljne opozocije upoštevale, bi morala v Sloveniji vsakršna vlada odstopati na dva do tri mesece, kar se mu zdi dokaj neresno. Drugo pa so stališča volivcev, za katere meni, da bi morali ocenjevati ne le vladne ukrepe, pač pa celotno vzdušje ,ki ga vladajoči ustvarjajo. Po njegovem mnneju je komunikacija vodilnih z družbo pod vsako kritiko.

Poslanec Jani Prednik še meni, da imajo protestniki v državi pravico protestirati, vendar se on teh protestov ne udeležuje, ker je njegovo mesto, kjer lahko kaj koristega naredi, v državnem zboru.