14.07.2020
Odpravljanje posledic neurja v Vuzenici

 

Zadnji ponedeljek v mesecu juniju je občino Vuzenica prizadelo hudo neurje, ki je povzročilo številne težave predvsem na objektih transportne infrastrukture, kjer so poškodovane ceste, mostovi in cestni prepusti,  ter na kmetijskih zemljiščih in stanovanjskih objektih. Nastalo škodo so po večini že ocenili, trenutno še vedno odpravljajo posledice. Kot pojasnjuje višji svetovalec pri občini Vuzenica, Timotej Pečoler, znaša skupna ocena škode okoli 370.000 EUR.

V oceno škode niso vključene gozdne ceste, kjer oceno pripravlja Zavod za gozdove, in škoda na vodotokih, ki jo še ocenjuje Direkcija Republike Slovenije za vode.

Občina Vuzenica je s svojimi pogodbenimi vzdrževalci cest in s pomočjo PGD Vuzenica takoj pričela z intervencijskimi deli – čiščenje cest in prepustov z namenom zagotavljanja prevoznosti cest. V Požarskem jarku, kjer so uničujoče posledice neurja najhujše je podjetje VGP Drava Ptuj (VGP Drava Ptuj je koncesionar za urejanje vodotokov in so edini pristojni za urejanje hudournikov in potokov) skupaj z vzdrževalci lokalnih cest že pristopilo k večji sanaciji škode – popravilo ceste v delu, kjer je bila ta odnešena in zasuta s plazi (na več lokacijah).

Uprava za zaščito in reševanje je pristojne na Občini s sklepom, 9.7.2020 obvestila, da se prične  z ocenjevanjem škode na stvareh zaradi posledic neurij s poplavami in točo, med 29. junijem in 1. julijem, 2020. Občina Vuzenica bo tako v prihodnjih dneh pozvala vse oškodovance, da prijavijo škodo.