23.07.2020
Partizanski pohod Od upora do svobode

Skupina pohodnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, pod vodstvom generalnega sekretarja Aljaža Verhovnika in predsednika zgodovinske komisije dr. Martina Premka, bo od srede do soboto prehodila 130 kilometrov in s tem počastila 75. obletnico zmage in osvoboditve.

Pohod, poimenovan Od upora do svobode , simbolizira slovenski narodnoosvobodilni boj.

Pohodniki so na pot krenili v Šmartnem pri Tacnu, kjer se je 22. julija 1941, pričela oborožena vstaja slovenskega naroda proti okupatorjem. Pot jih je vodila na Menino planino kot spomin na znameniti prihod XIV. divizije na »Goro jurišev«. Z obiskom partizanske bolnice »Triglav« in spominom na prihod ranjencev iz pohorskih Paučkovih bolnic v dolino, se bodo spomnili na pomen partizanske sanitete. Pohod zajema tudi spomin na sodelovanje z zavezniki- Češnjice pri Tuhinju, saj je bila partizanska vojska edina mednarodno priznana vojska na ozemlju današnje Slovenije. Z obiskom Belih vod in spominom na partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha ter Prežihove bajte, kjer je živel znani slovenski pisatelj Prežihov Voranc se bodo pohodniki priklonili pomenu partizanske kulture. Pot se bo sklenila z obiskom ključnih mejnikov konca vojne v Topolšici, kjer je bila podpisana kapitulacija nemške vojske in na Poljani pri Prevaljah, kjer se je 15. maja 1945 končala 2. svetovna vojna na slovenskih tleh.

Združenja borcev, članstvo in simpatizerje vabijo, da jih v skladu s predvideno časovnico pričakajo ter pozdravijo pri zgodovinskih točkah na zemljevidu poti, dobrodošli so tudi praporji. Pohod bo potekal v skladu z določili NIJZ.