06.08.2020
Domoljubna poezija v Vuzenici

V času, ko so kulturne prireditve redke, vas bo morebiti zanimalo naslednje vabilo. Kulturno društvo Vuzenica v sodelovanju z Mohorjevo družbo iz Celja vabi v petek 7. avgusta ob 18.uri in 30 minut na literarni večer v dvorišču župnišča Vuzenica na Zgornjem trgu 28 v Vuzenici, v primeru slabega vremena pa v cerkvi svetega Nikolja. . Predstavili bodo pesniško zbirko Srečka Lampreta mlajšega, z naslovom Slovenski narod in podnaslovom, sonetni venec sonetnih vencev.

Prireditev je prijavljena na nacionalnem inštitutu za javno zdravje in policiji , upoštevana bodo priporočila, ker se tiče razdalj med sedeži , razkužil in podobno.

Kot že sam naslov pove, je glavni motiv te pesniške zbirke domoljubje, ki ga našemu narodu posebno v zadnjih letih še posebej primanjkuje, kar ni dobra popotnica za našo prihodnost. Avtor je domoljubje izrazil kar v 225 soneth, ki strogo sledijo pesniški formi, prav tako prvi verzi sonetov tvorijo takoimenovani magistrale, začetne črke v njih pa takoimenovani akrostih, torej misel ,ki povzema vsebino. Vse to avtor ponovi dvakrat , s končnim akrostihom Slovenski narod.

Pesniška zbirka bo izšla s podporo kulturnega društva Vuzenica v redni zbirki založbe Mohorjeva družba. S pesnikom Srečkom Lampretom se bo pogovarjal urednik založbe Aleš Čeh, za glasbeno spremljavo bo poskrbel Domen Gracej s svojim triom.