02.09.2020
TAB D.D. v prihodnje s smelimi načrti

V Tovarni akumulatorskih baterij se po začetnem upadu naročil ob korona krizi, počasi pobirajo. V prvi polovici letošnjega leta so realizirali 109 milijonov evrov prihodkov, za primerjavo z lanskim letom, ko so v vseh 12 mesecih beležili 278 milijonov evrov, od tega jim je ostalo 21 milijonov evrov dobička, ki ga zaradi nestabilnih razmer na trgu, to pot ne bodo razdelili med delničarje. Niti ga ne bi smeli, saj bi drugače morali vrniti 1,8 milijonov evrov korona državne pomoči. Prvi mož skupine TAB, direktor Bogomir Auprih, državne ukrepe ocenjuje kot dobre in predvsem pravočasne. Za zanimivost je povedal, da v Makedoniji, kjer stoji ena od njihovih tovarn, niso dobili državne pomoči.

Lani so tako v Sloveniji kot tudi v Makedoniji za posodobitev in razširitev proizvodnje investirali 31 milijonov evrov, od tega so jih v Sloveniji 6 milijonov namenili za zadovoljitev okoljskim standardom, zaradi spremembe okoljevarstvene zakonodaje so morali dokupiti nove stroje. Trenutno je v skupini 1400 zaposlenih, trenutno ne nameravajo niti odpuščati, niti zaposlovati, morda nekje do 20 ljudi, kar pa se pri takemu številu zaposlenih, nikjer ne pozna, je še povedal Auprih.

Že nekaj časa je v vidu tudi nakup Lekove hale, kjer bi stekel proizvodni proces litionskih baterij, več bo znanega konec tega meseca. V prihodnje v Tabu načrtujejo rast proizvodnje od 5-10 odstotkov letno. Cilj je zadržati pomembne evropske trge ter širitev prodaje na oba ameriška kontinenta ter v Azijo.V Tabu bodo še naprej strmeli k  optimizaciji poslovnih in proizvodnih procesov, vse moči pa so sedaj usmerjene na vpeljavo novih okolju prijaznejših izdelkov.