23.09.2020
Deveti pohod po Slomškovi poti

Kulturno društvo Mohorjan s Prevalj, občina in župnija Prevalje vabijo na pohod po Slomškovi romarski poti, na delu poti, ki pelje skozi teritorij občine, od Holmca do Brinjeve gore. Pohodniki se bodo zbrali v soboto, 26. septembra na avtobusni postaji Prevalje ob 9. uri. Od tam se bodo odpeljali na Holmec, od koder bodo krenili peš na Brinjevo goro. Postanka bosta na Poljani in na Fari. Za kulturni program in za malico bo poskrbljeno, pohod pa traja približno tri ure. Z udeležbo na pohodu se bodo udeleženci poklonili delu blaženega Antona Martina Slomška, škofa, književnika, in narodnega buditelja, velike osebnosti slovenskega naroda.

Celotna Slomškova pot vodi od Šent Andraža v Labotski dolini, kjer je bil nekoč sedež lavantinske škofije , preko Celovca, Pliberka, Prevalj, Vuzenice, kjer je Slomšek služboval več let , Maribora, kamor je prenesel škofijo , Bizeljskega do Ponikve, kjer se je Slomšek rodil. Obega torej vse pomembne postaje na njegovi življenjski in duhovniški poti.

Pohod po prevaljskem delu poti organizirajo deveto leto zapored, udeležuje se ga do 25 pohodnikov, želijo pa si več mladih.