23.09.2020
Počastitev 200 letnice rudnika na Lešah

Koroško filatelistično društvo, Občina Prevalje in Krajevna skupnost Leše so, v spomin na 200 let Premogovnika Leše, pripravili priložnostni poštni žig 2391 Prevalje, ki bo v veljavi 25. 9. 2020, dve osebni poštni znamki, priložnostni pisemski ovitek in razglednico. Avtor filatelističnega sklopa , je arhitekt Borut Bončina. Pripravili so tudi priložnostno filatelistično razstava na to temo, člana filatelističnega društva Boštjana Gorenška v Mali galeriji Družbenega doma Prevalje.

Občina Prevalje, krajevna skupnost Leše in tamkajšnje Kulturno društvo pa sta pripravila ponatis knjige Jožka Jurača »Kraj umira« iz leta 1936, v kateri je opisana mizerija zadnjega dela delovanja rudnika do štiridesetih let prejšnjega stoletja. Platnice prvega natisa knjige je opremil znani slikar in grafik Elko Justin. Ponatisnjeni verziji bodo dodali še stare razglednice Leš in strokovni uvod dr. Karle Oder. Uvod v prvi izdaji leta 1936 je napisal Edvard Kocbek. Knjiga bo predvidoma izšla naslednji mesec.

Leta 1820 je Blaž Mayer z Dunaja pri obisku Leš našel premog ter si leta 1820 kupil rudarske pravice in začel z izkopom.. Leta 1822 je rudarske pravice prodal bratom Rosthorn, ki so rudnik uporabljali za potrebe cinkarne in kasneje železarne. S propadom velike prevaljske železarne leta 1899, pa se je začelo počasno umiranje leškega rudnika.