16.10.2020
Razstava Lojzeta Logarja v KGLU

Po razstavi »Fragmenti 2: slike in grafike« konec leta 2006 se v Koroški galeriji likovnih umetnosti zopet posvečajo pomembnemu slikarju in grafiku Lojzetu Logarju, svetovljanu in med drugim ustvarjalcu slovenskega pop-arta. V Slovenj Gradcu so tokrat odprli razstavo »LOJZE LOGAR. Pop!«, ki bo na ogled do 13. decembra.

Logar je bil osrednja osebnost med likovniki, ki so izoblikovali našo različico poparta, poimenovano nova ali ekspresivna figuralika. Kasneje je iz tega ameriškega likovnega sloga čaščenja radoživega potrošništva, izstopil, a vendarle ohranil radoživost in vsaj posredno takrat aktualno mirovniško, hipijevsko držo, ko mladi podirajo meje tudi s seksualno revolucijo in angažirano rock glasbo.

Projekt celostnega pregleda Logarjevega opusa so zastavili v štirih slovenskih galerijah, in sicer v krajih, kjer je avtor živel. Rojen je bil leta 1944 v Mežici, njegov oče je bil mežiški župan, mladost je preživel v Radencih in Murski Soboti, leta 1980 se je preselil v Ljubljano, kjer je pustil močan pečat v ljubljanski likovni sceni tistega časa, bil je tudi zelo priljubljeni profesor na Akademiji za likovno umetnost. Po upokojitvi se je preselil v svoj atelje v Izoli, kjer je leta 2014 umrl