16.10.2020
Novica desetletja za koroško regijo- začela se je gradnje severnega dela tretje razvojne osi.

Gradnje tretje razvojne osi in hitre ceste na Koroško nič več ne more ustaviti. S tem vzklikom je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sežel bistvo včerajšnje dogodka ob simboličnem začetku gradbenih del.

Družba za avtoceste je včeraj v Gabrkah pri Šoštanju pripravila manjšo slovesnost s simbolično zasaditvijo lopate in s tem obležitev pričetka del na severnem delu tretje razvojne osi. Poleg Vrtovca so lopato zasadili predsednik uprave Dars mag. Valentin Hajdinjak, direktor gradbene družbe CPG Kolektor Kristijan Mugerli in predsednik odbora za gradnjo hitre ceste pri svetu koroške regije dr. Matic Tasič.

Na dolgo pričakovanem dogodku za našo regijo je poleg številnih novinarskih ekip prisostvovalo tudi več koroških županov in obe županji, oba koroška poslanca in predstavnika mladinske inciativce za tretjo razvojno os z Raven. Koordinator Aljaž Verhovnik je povedal, da dogodek ni naključen ,ampak plod dolgoletnih prizadevanj, cesta bo, čeprav bo gradnja dolgotrajna, lahko smo zelo veseli, žal za nekatere generaicje mladih Korošcev prihaja prepozno.

Za prva dela na lokaciji Gaberke v občini Šoštanj je Dars po dobrem letu dni izbirnega postopka izbral konzorcij vodilnega partnerja, družbe Kolektor CPG, s podjetjema CGP iz Novega mesta in Voc Celje. Rok za izvedbo del je 14 mesecev.

Na Koroškem se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto na lokaciji Jenina, to je pri Podgorju, celoten del do Slovenj Gradca naj bi bil končan v petih do šestih letih, leta 2027 do Šentruperta, do konca desetletja pa tudi celotna povezava do  Holmca.