25.11.2020
Veliko stanovalcev v naših domovih za starejše je že prebolelo okužbo

  

Potem, ko so v Domu starejših Hmelina Radlje med 68 brisi pri stanovalcih odkrili 7 novih okužb, je sedaj v rdeči coni doma 27 stanovalcev. Včeraj pa so testirali 50 zaposlenih v domu Hmelina in odkrili 2 pozitivna primera. Sedaj je v Domu Hmelina 13 zaposlenih v karanteni, ki pa s bodo začeli počasi vračati. Iz Radelj pa prihaja vesela novica, da se danes v dom vrača vseh 47 stanovalcev, ki so okužbo z novim koronavirusom prebolevali v Termah Topolšica. Že včeraj so zanje razkužili eno nadstropje, kjer bodo sedaj nastanjeni.

Izvidi zadnjega testiranja stanovalcev v Domu Na Fari Prevalje so pokazali aktivno okužbo pri 14. stanovalcih. Ozdravelo je 6 stanovalcev,  tiste, ki pa so v rdeči coni, redno spremlja njihovo zdravstveno stanje domska zdravnica in jih tudi vsakodnevno obišče. Testi pa so pokazali tudi aktivno okužbo pri dveh zaposlenih v zdravstveno negovalni službi in sta v samoizolaciji. Skupno je v izolaciji sedem 7  zaposlenih, ena pa je v karanteni. Tudi iz Doma na Fari so sporočili veselo novico, Občine Mežiške doline so jim donirale  vsaka po en prenosni koncentrator kisika za terapijo s kisikom na domu. Sedaj imajo v Domu poleg treh domskih, še štiri nove, ki bodo prišli prav, če se stanje poslabša. Podjetje SENSILAB pa je za stanovalce in zaposlene doniralo večjo količino Vitamina D3.

V slovenjgraški enoti doma starostnikov so v ponedeljek izvedli testiranje pri vseh zaposlenih, ki izvajajo storitev  institucionalnega varstva in storitve pomoči na domu v občini Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.  Vseh zaposlenih na obeh storitvah na obeh  lokacijah je skupaj 68. Test je bil pozitiven pri 27 delavcih, ki so vsi brez simptomov. V slovenjgraškem domu so zato ponovno organizirali delo v 12urnem delovniku. Storitev pomoči na domu pa bodo začasno izvajali v omejenem obsegu, le pri uporabnikih, ki nimajo možnosti pomoči svojcev. Med stanovalci doma je ena potrjena okužba, sicer pa se je življenje v domu za stanovalce normaliziralo.  izvajajo tudi fizioterapijo, animatorji pomagajo stanovalcem pri stikih s sorodniki preko skaypa, ta teden pa bodo praznovali dve devetdeset letnici, drugače kot so navajeni, a z vso pozornostjo, še sporočajo.

Razmere v matičnem domu v Črnečah se iz dneva v dan spreminjajo. Tako imajo na današnji dan ( sreda ) aktivno okuženih 50 stanovalcev, ki so nameščeni v rdeči coni doma. Trije od njih so na zdravljenju v bolnišnici. Največji problem je veliko okužb med zaposlenimi, trenutno jih je v bolniškem staležu 15. Sporočajo pa še, da je veliko stanovalcev okužbo že prebolelo in se počutijo dobro. Trenutno imajo v " beli coni" doma 118 stanovalcev in stanovalk. En oddelek imajo organiziran še vedno kot " siva cona".

IF