26.11.2020
Nova ilustrirana dopisnica z likom Andeja Oseta

 

V spomin na dan leta 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in s tem k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške, je 23. november dan Rudolfa Maistra, slovenski državni praznik. Letos smo na Koroškem na ta dan obeležili tudi  135. obletnico rojstva Andreja Oseta, za Koroško pomembnega moža. Bil je narodni buditelj, gospodarski in kulturni delavec. Avgusta 1918 je pri Osetu na Tolstem Vrhu prebival nekaj časa Franjo Malgaj. Že oktobra 1918 je v Gostilni tolstovrške slatine sklical predstavnike slovenskih političnih struj Guštanja, Tolstega vrha in Kotelj, ki so 1. novembra 1918 ustanovili Narodni svet za Mežiško dolino in Oseta imenovali za predsednika,

Arhitekt Borut Bončina iz Koroškega filatelističnega društva je v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in Koroškim domoljubnim društvom Franjo Malgaj oblikoval filatelistično enoto – dopisnico z likom Andreja Oseta, ki v roki drži Malgajevo sliko. Dopisnica naj bi pomenila posebno vabilo ali poziv ljudem, naj se namesto proslave, ki je na dan Rudolfa Maistra ni bilo, podajo na pohod do spomenika Malgaju ali spominske plošče Andreju Osetu na Tolstem vrhu, to svoje dejanje fotografirajo in sebke pošljejo na e-naslov Koroškega filatelističnega društva. In te fotografije bodo kasneje tam tudi objavljene.

Uporabiti je možno kar 3 že obstoječe poštne znamke, ki so navezane na Andeja Oseta in tisti čas: Maistrov portet, Malgajeve medalje in »Verigarji« – to je prva jugoslovanska znamka po 1. svetovni vojni – ki je bila svoje čase ena od najbolj znanih znamk v srednji Evropi. 

Ajda Prislan