Njam, njam ... slana bučna pita
Recept Tatjane Krejan Košan
Pisane plodovke so v tem času oktobra redno na menijih, v vedno več obrokih so vključene.
Buče niso samo lepe na pogled in krasijo okolice domov, kmalu jih bodo otroci z veseljem izrezovali, medtem pa se do sitega najejte hranilnih plodovk, ki vsebujejo ogromno karotena, ki se z dodatkom maščobe spremeni v vitamin A, Tatjana Krejan Košan pa predlaga, kako jih pripraviti, da bodo najbolj okusne:
Skrbno jih shranite, ne ranite jih, dobro bodo počakale na do 15 stopinjah Celzija v suhem prostoru. Plodove preglejujte in če začno gniti jih obrežite in zamrznite.
/Portals/0/mp3KARIN POTOCNIK - BUCE ZA 2210.wav?ver=zkKpQ0SlSE2AVTYuS1Mo4g%3d%3d
RECEPT: SLANA BUČNA PITA
Primerne sorte iz skupine oranžno mesnatih buč so: Hokaido, Buttercup, Hubbard, Sweet Mama, modre avstralske, muškatne- Butternut, Marina di Chioggia…
Sestavine za pekač premera 30 cm
Testo: 250 g moke, 120 g narezanega hladnega masla, nekaj žlic hladne vode, sol
Nadev
• 300 g oranžno mesnate buče, narezanih na rezine (sorte Hokkaido ni potrebno olupiti)
• 2 rdeči čebuli, narezani na debelejši rezini
• pest paradižnika - češnjevca
Preliv
• 100 g kisle smetane
• 250 g skute ali rikote
• 50 g naribanega sira
• 2 jajci
• sol, poper, ščepec karija, kumina, piment
• nekaj vejic timijana
Priprava
Testo na hitro zgnetemo in ga vsaj za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato ga na pomokani deski razvaljamo na centimeter debelo. Izrežemo krog s premerom pekača, upoštevati pa moramo tudi nizek zunanji rob pite. Z vilicami testo večkrat prebodemo, nanj položimo "slepi nadev" in pečemo 10–15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Testo v modelu nekoliko ohladimo.
Za nadev na olju prepražimo rezine buče in po nekaj minutah odstavimo z ognja.
Na že popečeno prelijemo pripravljen preliv, na katerega dodamo popečene buče, čebulo in paradižnik in znova pečemo 30 minut, da postane zlatorjave barve. Predem postrežemo okrasimo z vejicami timijana.