03.01.2023
17. licitacija najvrednejše hlodovine

Priprave na novo licitacijo vrednejšega lesa na Koroškem, ki je največja v tem delu Evrope, so v polnem teku. Jutri uradno začenjajo z dovozom hlodovine, Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline pa glede na izražen interes pričakuje še eno dobro licitacijo.

 

Zanimanje za ta les je zelo veliko, ker ga enostavno na trgu ni dovolj, je  dejal Jeromel. Pričakuje, da bo na letošnji 17. licitaciji vrednejših sortimentov lesa največ ponudb in tudi zanimanja za hrast in kvalitetne javorje, hkrati letos ugotavlja izredno veliko zanimanja za iglavce.

Dovoz hlodovine na zemljišče ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu bo potekal od 3. do 18. januarja, ogledi za kupce bodo od 25. januarja do 7. februarja do 10. ure, ko se bo začelo tudi javno odpiranje ponudb. Rezultate bodo razglasili 22. februarja.

Na lanski 16. licitaciji  je bila hlodovina prodana za skupno rekordnih nekaj več kot 3 milijone evrov.

Najvišja doslej je bila tudi ponujena cena za posamezni hlod, saj je italijanski kupec za hlod gorskega javorja rebraša iz državnih gozdov ponudil skoraj 48.000 evrov oz. 23.800 evrov po kubičnem metru.