09.05.2023
Evropski dan osveščanja o možganski kapi


Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Združenja bolnikov je ob novinarski konferenci predstavilo aktivnosti in pomen sporočila evropskega dneva osveščanja o možganski kapi, najpogostejši nevrološki bolezni, ki ga obeležujemo na drugi torek v mesecu maju.

Letos poteka pod geslom »Rešeno življenje naj bo življenja vredno«. Možgansko kap v Sloveniji letno doživi več kot 4.000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroča, saj mnogi utrpijo tudi hude posledice, kar njim in njihovim svojcem bistveno spremeni kvaliteto življenja. Na novinarski konferenci so predstavniki obeh društev predstavili pomen preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi ter ukrepanja. Zaradi staranja prebivalstva pričakujemo v Evropi do leta 2035 za 34 % povečanje števila novih bolnikov.

Predstavniki obeh društev so poudarili pomen preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi - GROM ter pomembnost hitrega ukrepanja, zdravljenja in rehabilitacije, izpostavili trajne posledice možganske kapi, govorili o življenju z boleznijo ter o vlogi Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije na področju preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi ter pomenu hitrega ukrepanja in o vlogi Združenja cerebrovaskularnih bolnikov Slovenije, ki že 33 let nudi podporo bolnikom po možganski kapi in njihovim svojcem.

Najpomembnejša preventiva je zdrav način življenja, najpomembnejše pa so redne kontrole dejavnikov tveganja. Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

G – govor (prizadet govor), R - roka (delna ali popolna ohromelost ene roke), O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza) in M – minuta (takoj pokliči 112)

Ukrepati je treba hitro in pravilno. Ne čakati, da bodo pomagali drugi. Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega je razmeroma velika, saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne ustrašimo, ampak ukrepajmo. Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center saj lahko s hitro pričetim zdravljenjem preprečimo posledice. Bodimo pripravljeni pomagati, morda bomo pomoč rabili tudi mi sami!