05.06.2023
ZD Radlje - nobena prijava ni prispela na zadnja razpisa

 

Zdravstveni dom Radlje ob Dravi tudi na zadnjih dveh razpisih za zdravnika družinske medicine in za pediatra, ni prejel nobene prijave. Za popolnitev potreb po obeh specialistih se zelo trudijo že več let. Že večletni trud, da bi v Dravsko dolino, v mrežo ambulant družinske medicine in pediatrije v ZD Radlje dobili zdravnika, se tudi tokrat na zadnjem razpisu ni obrestoval. Lidija Golob, direktorica ZD Radlje je dejala da se zelo trudijo, a so le delno uspešni. 

Lani so v zavodu ZD zaposlili štipendistko, ki se je po nekaj msecih dela v Radljah odločila za specializacijo pediatrije, s katero je že pričela februarja. Na ta način bodo lahko v naslednjih desetletjih vendarle uspešno zagotavljali pediatrično oskrbo, ki jo sedaj pokrivajo z delno zaposlitvijo in gostovanjem pediatrov od drugod. Kot je dejala Golobova, pa imajo v tem trenutku dve specializantki družinske medicine, obe domačinki,:ena bo specializacijo končala naslednje leto, druga pa je na polovici procesa kroženja. Spelializantke domačinke so svetla točka za naprej, kljub individualnim pogovorom, pa interesa zdravnikov ni za ta konec dravske doline, kjer je več zdravnikov, ki že več let opravljajo ambulantno delo že v pokoju. V ZD Radlje uspešno zagotavljajo 24.urno dostopnost zdravnikov za paciente v svoji mreži, ampak je organizacija težja, ravno zaradi omenjenega pomanjkanja kadrov:

Po idealnem kadrovskem scenariju, da bi se približali določenemu normativu, 1895 glavarinskih količnikov na zdravnika, bi potrebovali vsaj 5 zdravnikov družinske medicine in vsaj enega pediatra ali specialista šolske medicine.

IF