06.06.2023
50 let Združenja multuple skleroze Slovenije: Bolezen je možno uspešno zavirati in obvladovati 

 

Glavno dogajanje se je odvijalo na svetovni dan multiple skleroze v dvorani Golovec v Celju pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Ponosni so,  da se že 50 let združujejo ljudje z isto problematiko. Združenje multuple skleroze Slovenije aktivno podpira bolnike na številnih področjih, saj s svojimi raznovrstnimi programi skrbi za ohranjanje in izboljšanje njihovega telesnega stanja, vključevanje v življenjsko in delovno okolje ter jim pomaga pri zagotavljanju ekonomskega, socialnega, zdravstvenega in pravnega varstva. Združenje poleg tega spremlja različne raziskave na področju Multiple Skleroze ter skrbi za redno obveščanje članov in slovenske javnosti o raznih temah, pomembnih za življenje ljudi s to diagnozo.

Z gostitvijo v naši oddaji Aktualno namestnika predsednika vseslovenskega združenja Edvarda Rednaka, predsednice Koroške podružnice multiple skleroze s sedežem na Ravnah na Koroškem Milene Bricman in Sabine Gabrovec iz koroške podružnice, vodje skupine za samopomoč in poverjenice smo se obeležitvi visokega jubileja združenja pridružili tudi na Koroškem radiu.

Multipla skleroza je neozdravljiva avtoimunska bolezen in je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih. Običajno zbolevajo odrasle osebe, stare med 20 in 40 let. Pri multipli sklerozi gre za vnetno stanje, ki uniči mielin in tako upočasni ali povsem zavre prevajanje živčnih impulzov.

V vseslovensko združenje je včlanjenih 2300 obolelih z multiplo sklerozo, jih je pa še veliko več, niso vsi člani tega društva. Koroška podružnica deluje 17 let in pokriva območje Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Vuzenica. Včlanjenih je 80 bolnikov, starih od 23 do 90 let.

 

Ajda Prislan