22.06.2023
Enakopravni in sočutni je dogodek, ki so ga ob dnevu beguncev organizirali v EU DIrect Koroška

Ob svetovnem dnevu beguncev so pri Europe Direct Koroška v mestu miru Slovenj Gradec organizirali dogodek Enakopravni in sočutni.

Vsakdo si zasluži mir in prav vsak, ki ga nima, zasluži sočutje in najboljšo možno pomoč. Namen dogodka je bil poveličevanje solidarnosti in toplega pristopa k človeku v stiski. Begunec je nekdo, ki je na begu in želi preživeti. Ljudje, ki bežijo pred smrtjo, pa nujno potrebujejo pomoč. Na veliko žalost mir v Evropski Uniji ni več nekaj samoumevnega, varnost pa je prepogosto tista, ki čez noč izgine.

Maryna Prodan je v svoji osebni izpovedi opisala, kako se ji je čez noč zgodilo nekaj, kar ne bi nikoli pričakovala. Tokrat ni spakirala kovčka za na počitnice, ampak se je s sestro in dvoletno nečakinjo podala v neznano. Po dolgi poti z vlakom so prispele v dom popolnih neznancev. Za seboj so pustile svoje življenje in svojo cono udobja, ki se jim je pred očmi razblinila. V popolni nevednosti, kam se podajajo, so se pripeljale na Ravne na Koroškem, kjer so jih s šopki in pecivom pričakali Podojstrški. Gospa Majda Podojstršek je s solzami v očeh povedala, da so postali velika družina in da so bili gostje iz Ukrajine nekaj najlepšega, kar se ji je v življenju zgodilo. Ob pomoči sočloveku se počutiš dobro in odkriješ tisti najžlahtnejši notranji utrip ljudi.

Oleg Rogoza, zaposlen na Uradu visokega komisarja ZN za begunce, je prišel iz Ukrajine v Slovenijo že pred trinajstimi leti. Povedal je o uspehu posameznikov, ki so se v začetku vojne samoorganizirali in s pomočjo družbenih omrežij izpeljali prenekatero prostovoljsko akcijo in pomagali tako beguncem kot tudi tistim, ki so ostali v Ukrajini. Poudarja, da prostovoljske organizacije zelo dobro delujejo in sproti rešujejo potrebe držav in ljudi, ki potrebujejo pomoč.

V avli MKC Slovenj Gradec je od 20. junija na ogled razstava Mateja Povšeta »To je vojna!«, ki je z nami delil svojo izkušnjo obiska Ukrajine v času vojne. Pravi, da želi s svojimi fotografijami kričati in s tem opozarjati mimoidoče na vse krutosti sveta ter opogumljati vse tiste, ki stopajo po svetu z velikimi srci. V zapisu, poleg fotografij, je pomenljivo sporočilo fotografa: »Lahko ste med tistimi, ki pomagate ljudem na begu in vaš prispevek je lahko tako velik, kot je veliko vaše srce.« Razstava bo na ogled od 20. junija do 20. julija.

Pogovor Enakopravni in sočutni je z dobro izbranimi besedami moderiral Aljaž Kitak.

Pomembno je, da obeležujemo svetovni dan beguncev! Pomembno je, da se spomnimo na različne usode ljudi in s srčnostjo opogumljamo drug drugega, da pomagamo.