04.08.2023
Poplave na Koroškem - odzivi županov

Vremenoslovci so že pred dnevi opozarjali na veliko nevarnost silovitih nalivov, žal pa so vremenske razmere presegle celo najbolj črne scenarije.

Poslušajte izjave županov koroških občin!

In s težkim srcem poročamo, da obilnih padavin žal še ni konec. Kot je opozoril meteorolog Brane Gregorčič, smo nekje na sredini padavinskega dogodka. Glavnina najmočnejših nalivov se bo selila na jugovzhod države, nato ob hrvaški meji proti severovzhodu države. Seveda pa vendarle upamo, da je najhujše za nami.

 

Na Koroškem so seveda razmere še zmeraj kaotične:

V Črni na Koroškem vladajo katastrofalne razmere. Poplavljenih je veliko objektov, prekinjene so komunikacijske poti, marsikje ni električne energije.

 

Županja Občine Črna, Romana Lesjak je na svoji Facebook strani zapisala: “Vsi ljudje v Črni so trenutno na varnem. Ne morem povedati, kako si želim, da tako tudi ostane. Grozno, kaj nas je doletelo. Pazite nase! Samo življenja ni mogoče vrniti, vse ostalo bomo že nekako.”

*

Kar se tiče Slovenj GRadca imamo informacije, da so vse ceste na Razbor zaprte. Dobra novica pa je, da na pomoč prihajajo gasilke in gasilci s Pomurske regije. Občankam in občanom Mestne občine Slovenj Gradec bo tako pomagalo šest ekip, ostalih petnajst ekip se bo porazdelilo po Koroški regiji. In zato se seveda zahvaljujemo tudi njim.

 

*

 

 

 

 

Poplave so prizadele tudi občino Podvelka.

Župan Občine Miran Pušnik je na svojem Facebook profilu nagovoril občanke in občane: “Katastrofa, ki nas je doletela je res velikih razsežnosti. Vsi razpoložljivi, ki lahko pomagajo so na terenu in poskušajo omiliti še hujše. Prosim vas, da po svojih močeh pomagate rešiti kar se rešit, da ter bodite strpni in predvsem pazite nase! Srečno!”

 

*

Prav grozljiv je tudi pogled na Otiški vrh. Fotografije so objavili na portalu Koroške novice. Poplavljen je ves del od krožišča Dravograd do začetka Pameč in poplave so zajele tudi precej stanovanjskih hiš, pa tudi poslovnih in gospodarskih objektov, kot so Hofer, Dipo in tako naprej.

*

Zaradi silovitih nalivov je v jutranjih urah svoje bregove prestopila tudi reka Paka, ki je uničila tudi dele nove kolesarske steze Velenje-Mislinja.

 

 

Morda še opomnik, da bodo humanitarne organizacije zbirale prostovoljne prispevke, tudi stvari kot so obleke in tako naprej, tako da spremljajte in darujte, če je v vaši moči.

 

 

Za enkrat iz naših koncev ni poročil o smrtnih žrtvah in res si želimo, da tako tudi ostane. Če si sposodim besede županje Romane Lesjak, vse se da nadomestiti, življenja ne. Zato pazite nase in drug na drugega. 

 

 

 

 

Po vsej sloveniji je bilo ogromno reševanj. Recimo v kampu Menina planina je dežurna ekipa s posadko policijskega helikopterja rešila 18 ljudi, med njimi tudi dojenčka.  

 

Na območjih z močnim deževjem in poplavami prihaja tudi do prekinitev pri oskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12.000 odjemalcev.

 

Kot smo že poročali sta brez elektrike celotni območji od Ravn do Črne na Koroškem ter od Nazarij proti Logarski dolini.

 

Polne roke dela imajo danes tudi gorski reševalci. V Škofji Loki so skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske rešili štiri osebe, med njimi tudi eno invalidno osebo, in sicer iz najbolj ogrožene hiše, ki je bila z vseh strani obdana z vodo.

 

Gorski reševalci opozarjajo, da so na območju Slovenije zaradi vremenskih razmer izredne razmere. Zato prosijo ljudi, naj tudi na območjih, ki jih neurje ni tako zelo prizadelo, ne zahajajo v gore in na težko dostopne terene.

 

Tudi tam, kjer poplave niso napovedane, naj ne podcenjujejo moči vode in naj bodo pripravljeni na hitro ukrepanje, svetuje uprava za zaščito in reševanje. Seznanijo naj se s poplavno ogroženostjo območja in naredijo načrt poti za umik na višje ležeče mesto. 

 

Podajamo vam nekaj napotkov kako se pripraviti na poplavo:

Pripravite si dovolj pitne vode v plastenkah ali sredstva za razkuževanje vode, saj je lahko preskrba z vodo po poplavi motena. Pripravite si zalogo konzervirane hrane, zdravila, opremo za prvo pomoč, nepremočljivo obleko, vodoodporno torbo za dokumente in dragocenosti, baterijski radijski sprejemnik in baterijsko svetilko z rezervnimi baterijskimi vložki.

 

Poskrbeti je treba za neovirano odtekanje meteornih voda v okolici hiše. Pohištvo in električne vtičnice pa je treba v prostorih, ki jih lahko poplavi, dvigniti od tal.

*

Nekateri trgovci prisiljeni zapreti določene poslovalnice, vsi pa poročajo tudi o povečanem povpraševanju po ustekleničeni vodi. Te ponekod zmanjkuje, a se jo trudijo dodatno dostavljati, pri čemer je to zaradi stanja na cestah oteženo.

Na to so se odzvali v Trgovinski zbornici Slovenija. Da bi omogočili nemoteno oskrbo prebivalstva, so na gospodarsko ministrstvo in na predsednika vlade Roberta Goloba posredovali prošnjo, da se za nedeljo odobri možnost enkratnega in izrednega odprtja trgovin.