02.11.2023
Teden solidarnosti RKS


Od 1. do 8. novembra poteka Tednu solidarnosti, ki ga vsako leto organizira Rdeči križ Slovenije, letos pod geslom Dobro se z dobrim vrača.

Solidarnost je med Slovenci izjemna, pokaže se vselej, ko ljudje potrebujejo pomoč, bodisi ob naravnih ali drugih nesrečah. Če kdaj, potem v takšnih situacijah znamo stopiti skupaj. Slovenija je letos še enkrat več pokazala zvrhano mero solidarnosti v katastrofalnih poplavah, ki so nas prizadele 4. avgusta. Prebivalci smo bili postavljeni pred največji izziv v zgodovini naše države, mnogi so ostali brez vsega in še danes ob vsaki slabi napovedi mnogi pogledujejo v nebo s strahom.

Pri Rdečem križu Slovenije so s svojo mrežo območnih združenj in s predanostjo ter požrtvovalnostjo prostovoljcev pomagali pri evakuacijah in urejanju začasnih nastanitev, dostavljali so ustekleničeno vodo, hrano in prehranske izdelke, čistila in razkužila, higienske pripomočke in potrebščine, razvlažilnike ter nudili prvo pomoč, prvo psihološko pomoč in laično psihosocialno podporo. S pomočjo donacij so zbrali3,6 milijona evrov in 2,5 milijona že razdelili v obliki vrednostnih kartic različnih slovernskih trgovcev oz. v obliki finančnih nakazil.

Podrobneje je RKS razdelil več kot 35 ton higienskih izdelkov in potrebščin, več kot 110 ton hrane in prehranskih izdelkov, več kot 150 tisoč litrov ustekleničene vode in napitkov, skoraj 4 tisoč litrov razkužil in čistil, 250 razvlažilnikov in drugih za življenje potrebnih izdelkov. 

Pri Rdečem križu Slovenije so in bodo še naprej pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo, sploh pa najbolj ranljivim. Tudi temu služi Teden solidarnosti, saj sredstva, ki jih zberejo v tem obdobju, namenijo prebivalcem Slovenije, ki jih prizadenejo naravne in druge nesreče, vsa sredstva pa so porabljena strogo namensko. Za pravilnost in transparentnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije. Tudi sredstva iz prodaje doplačilnih znamk in vozovnic v višini 17 centov stekajo v njihov sklad solidarnosti za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega.

V tednu solidarnosti, ki poteka vsako leto od 1. do 8. novembra, pa na osnovi zakona o RKS na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice, le da bodo ta doplačila odslej potekala v elektronski obliki.

IF