03.11.2023
Največja nevarnost poplavljanja reke Drave


 

Že zgodaj zjutraj so bile na meji z Avstrijo ob reki Dravi, na Koroškem v Vuzenici in v Dravogradu, v pripravljenosti vse razpoložljive sile, saj je bila napoved za povečevanje pretoka Drave celo do 1800 kubičnih metrov na sekundo, kar že pomeni, da se Drava razliva in poplavlja.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je podpisal odredbo za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju. Ob tem je dejal, da opozorila vseh strokovnjakov niso namenjena, »da bi nekoga zafrkavali, ampak so namenjena temu, da ohranimo kakšno življenje in zmanjšamo škodo. Že zvečer in ponoči so reke začele močno naraščati, tudi na Koroškem.

Največja nevarnost je bila tokrat reka Drava, saj je njen pretok nenehno naraščal, celo do 1750 kubičnih metrov na sekundo, že prej pa se je Drava že razlivala, kleti je tako v Vuzenici kot v Dravogradu že zalivala podtalnica. Na delu so bili gasilci, ki so vodo črpali iz kleti. Gasilci so že zelo zgodaj zjutraj pričeli polniti in razvažati vreče, tako da so se prebivalci ob reki lahko zaščitili, v Dravogradu ob Meži in na Ribiški poti, pa so prebivalce prosili, da se umaknejo. Najpomembneje je zavarovati življenja, je poudaril poveljnik CZ Dravograd, Bojan Zavec, ki je obljubil pripravljenost vseh sil na terenu ves dan. Opozoril je, naj se ljudje umaknejo iz bližine poplavljenih območij. Ljudje so izražali strah, saj ga še niso pozabili iz leta 2012, ko je Drava zelo močno poplavljala.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal je obstajala povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Na Koroškem se je sprožil plaz pri Velunji v Mestni občini Slovenj Gradec, v Mežici pa Nužijev plaz, na katerem so zaznali premike, nevarnost pa še ostaja zaradi namočenega terena.

Zjutraj je bila zaprta cesta v Spodnjem in Zgornjem Javorju v občini Črna na Koroškem, gasilci so kmalu odstranili podrto drevje.