05.12.2023
Bistrica je polna mulja, Avstrijci praznijo rezervoar Soboth


V Bistriškem jarku v občini Muta preverjajo pogin rib v Bistrici, kalna voda, ki priteka iz Avstrije, iz tamkajšnjega rezervoarja Sobote, vzbuja tudi zaskrbljenost tudi ribičev.

Avstrijska družba Kelag prazni rezervoar in kot nam je pojasnila županja občine Muta, Angelca Mrak, je družba Kelag o tej nameri občino Muta obvestila že 23. novembra, o čemer so ljudi obvestili na svoji spletni strani.

Kelag je navedel pridobitev ustreznega dovoljenje avstrijskega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo, regije in vodnega gospodarstva ter da v skladu s predpisi in zahtevami v dovoljenju spremljajo tudi kakovost vode. Zaradi praznjenja rezervoarja ni predvidenega zaznavnega vpliva na vode in okolje, so še pojasnili.

Vsake toliko časa morajo sprazniti rezervoar jezu Golica v avstrijskih Soboth, ki se na zajezenem potoku Bistrice nahaja ob meji na avstrijski strani in napaja elektrarno Koralpe v Labotu.

Voda je zelo kalna že dalj časa, zato je na dolgo trajajoč mulj v Bistrici opozoril tudi v Ernest Peruš iz ribogojnice, češ, da so obljubili, da kalna voda ne bo trajala dolgo. Na pogin rib pa so reagirali tudi v Ribiški družini Radlje in naročili analizo mulja in talnih sedimentov na terenu. Pri čiščenju spuščajo mulj po potoku Bistrica v reko Dravo, ki je že nekaj dni močno zamuljena in s seboj nosi poginule ostriže. Kot je dejal gospodar Ribiške družine Radlje Stanislav Stražišnik, sedaj čakajo na rezultate. Je pa čiščenje z muljem v tem času neprimerno, ker se drstijo postrvi, je še dejal.