14.12.2023
30 let Oddelka za mikrobiologijo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec


V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec obeležujejo 30 letnico obstoja Oddelka za mikrobiologijo.

Oddelek za mikrobiologijo deluje za potrebe pacientov v bolnišnici, za potrebe v regiji in tudi medbolnišnično. Njihov cilj je visoka strokovna raven med primerljivimi laboratoriji v Sloveniji. Za njihovo 30 let prehojeno pot je značilen nenehen razvoj in vlaganja v kadre in tehnologijo. O pomenu Oddelka za mikrobiologijo v slovenjgraški bolnišnici je predstojnica Irena Piltaver Vajdec izpostavila velik pomen za bolnike. Zaradi tega so lahko hitreje zdravljeni z antibiotiki, kar omogoča, da pridejo hitreje do potrebnih preiskav. Pomen je tudi glede vključenosti za preprečevanje okužb ter sledijo razvoju in potrebam pacientov. Pomen bolnišničnega mikrobiološkega laboratorija se je še posebej pokazal med epidemijo Covida, saj so bolniki hitro prišli do ustreznih rezultatov testiranj, kar je olajšalo delo in zdravljenje.

V tem obdobju 30. let je zelo napredoval tehnološki razvoj, ki je vse bližji pacientu. Aparati so vse bolj majhni, podobni velikosti računalniške miške in so s tem vse bolj blizu bolnikom.

Tudi kadri na mikrobiološkem oddelku SB Slovenj Gradec so visoko strokovno usposobljeni, pravi predstojnica Irena Piltaver Vajdec in izpostavi, da so imeli vselej razvojno podporo vodstva bolnišnice. S stalnim razvojem in vlaganji se trudijo za varno obravnavo pacientov

Oddelek za mikrobiologijo je v starih prostorih bolnišnice, ampak delujejo s strokovno dobro usposobljenimi kadri in vrhunsko tehnologijo za kakovostno in varno obravnavo pacientov. Vidijo svetlo prihodnost in si želijo boljše in modernejše prostore.

IF