29.02.2024
Vse več pesticidov v sadju in zelenjavi

Nevladna organizacija PAN Europe je izdala precej zaskrbljujoče poročilo. Pri sadju in zelenjavi so namreč odkrili preko 200 odstotno rast vsebnosti pesticidov PFAS. Kot so navedli v poročilu se je vsebnost teh pesticidov od leta 2011 pa do 2021 potrojila. Najbolj dramatičen skok se je zgodil v Avstriji in Grčiji. V avstriji je porast vsebnosti teh pesticidov v sadju skoraj 700 odstoten, v zelenjavi pa je odstotek narasel za skoraj 2000 odstotkov. Na študijo so se odzvali tudi pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ, kjer so pojasnili, da so PFAS večja skupina kemičnih snovi, ki jih je ustvaril človek in ki vključujejo več kot 4700 kemikalij. "Znano je, da se nekateri PFAS-i kopičijo v ljudeh, živalih in rastlinah ter povzročajo toksične učinke," je zapisano na spletni strani inštituta.

Neekološko pridelano sadje, zlasti poletno, je najpogosteje kontaminirano s pesticidi PFAS. "Če pogledamo sadje, pridelano v Evropi, je onesnaženih 37 odstotkov jagod, 35 odstotkov breskev in 31 odstotkov marelic," so zapisali v poročilu.

Od onesnaženega sadja ga 20 odstotkov vsebuje mešanico ostankov pesticidov PFAS, pri čemer so v enem samem vzorcu jagod in namiznega grozdja odkrili do štiri različne pesticide PFAS, v breskvah in marelicah pa do tri.

Čeprav je kontaminirane zelenjave v povprečju manj, pa imajo nekatere vrste zelenjave višje odstotke sledi pesticidov PFAS kot sadje, pri čemer so v organizaciji navedli zeleno solato in kumare.

Med državami, kjer so nevladniki najpogosteje odkrili sadje in zelenjavo z ostanki pesticidov PFAS, so Nizozemska in Belgija (obe po 27 odstotkov), Avstrija (25 odstotkov), Španija (22 odstotkov) in Portugalska (21 odstotkov).

Med uvoženim sadjem in zelenjavo so tisti, ki so najverjetneje vsebovali ostanke pesticidov PFAS, največkrat prišli iz Kostarike (41 odstotkov), Indije (38 odstotkov), Južne Afrike (28 odstotkov), Kolumbije (26 odstotkov) in Maroka (24 odstotkov).

Kot so še zapisali pri PAN-u Europe, so med pesticidi PFAS v sadju in zelenjavi leta 2021 najpogosteje odkrili fungicid fluopiram, insekticid flonikamid in fungicid trifloksistrobin.

Ugotovitve raziskave po pojasnilih nevladne organizacije kažejo, da evropski potrošniki vse pogosteje uživajo pesticide PFAS, česar po njihovih opozorilih ne gre podcenjevati.

"Stalno kopičenje PFAS-a v tleh, vodi in prehranjevalni verigi skupaj z drugimi kemičnimi snovmi predstavlja dolgoročno tveganje za zdravje ljudi in okolje. Prepoved uporabe pesticidov PFAS je nujna za omejitev izpostavljenosti evropskih državljanov in zaščito njihovega zdravja, vključno z najbolj ranljivimi skupinami," so pozvali v PAN-u Europe.