01.03.2024
Marca so vstopili v veljavo umiki nadurnega dela zdravnikov


Zdravniška stavka se z današnjim dnem zaostruje, v veljavo so stopili preklici soglasij za nadurno delo. To pomeni, da tisti, ki so se odločili za preklic soglasja, odslej ne bodo delali več kot 48 ur na teden ali ne več kot 16 ur neprekinjeno. V tistih javnih zdravstvenih zavodih, kjer je delež preklicev večji in zdravnikov že sicer malo, bi lahko imeli veliko težav, saj bodo težko zagotovili neprekinjeno delo. 

Vlada je zato v ponedeljek predstavila prve predloge ukrepov, namenjene vodstvom zdravstvenim ustanov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema. Na včerajšnji seji pa je vlada sprejela še odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke.

In kako bo delo potekalo v naši regijski bolnišnici Slovenj Gradec:

Med 126 zaposlenimi zdravniki jih je soglasje za nadurno delo umaknilo 76, dva sta soglasje preklicala. Pripravili so urnike dela s prednostnim ciljem, da po prioritetah, kot so v zdravstvu tudi sicer, prednostno zagotovijo neprekinjeno zdravstveno varstvo na vseh oddelkih in v urgentnem centru. Vse ostale aktivnosti na oddelkih bodo prilagojene številu dejansko razpoložljivih ekip, za to skrbijo predstojniki oddelkov, na področju ambulantne dejavnosti pa le, če bodo imeli še dodatne kadre in tam, kjer bodo le-ti na voljo.  Kot so še povedali v SB Slovenj Gradec, pričakujejo, da bo najprej in najbolj okrnjen nenujni ambulanti program in nenujne hospitalne dejavnosti, saj je glede na umik soglasij pri njihovih zdravnikih, to je 74 % zdravnikov, ki so bili že doslej vključeni v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. 

IF