08.04.2024
Stečaj Prevent Globala razkriva nove podrobnosti

Stečajnemu postopku slovenjgraškega podjetja Prevent Global še ni videti konca. Po poročanju Večera je prejšnji stečajni upravitelj Boris Kastivnik s Koroške iz stečajnih mas več podjetij vsaj 130 tisoč evrov nakazal sebi brez sklepov sodišč. Po njegovi smrti v teku stečaj zapuščine brez dedičev. Je zapustil le dolgove, se sprašujejo pri Večeru.

 

Stečajni postopek Preventa Global po petnajstih letih še ni zaključen. To pomlad se je v okviru stečaja odvilo kar nekaj prodaj in podaljšanj najemov premoženja. Naplavine stečajnega postopka so medtem nenadno razgrnile še eno črno piko, ki se je izkazala po tem, ko je stečaj po smrti prejšnjega dolgoletnega upravitelja Borisa Kastivnika avgusta lani prevzel novi stečajni upravitelj. Stečajni postopek je bil v začetku septembra lani dodeljen upravitelju Marku Bandlju, ki pa je po podrobnejšem pregledu stečajne mase in poslovanja stečajnega dolžnika ugotovil nepravilnosti pri izplačilih denarja iz stečajne mase, o čemer je poročal tudi v izrednem poročilu, dostopnem na Ajpesu. Nekdanji upravitelj si je po teh ugotovitvah brez pravne in dejanske podlage izplačal 33.400,55 evra iz stečajne mase Preventa Global.

Ob predaji več stečajev novim upraviteljem se je izkazalo še, da stečajni upravitelj z Raven na Koroškem tako ni ravnal le v primeru Preventa Global, temveč je bil očitno to tako rekoč njegov vzorec delovanja v več stečajih. Kot je razbrati iz javno dostopnih rednih in izrednih poročil upraviteljev, je vsaj po do zdaj znanih razkritjih še posebej izstopajoče nakazilo v primeru stečaja SGP Nova iz Ljubečne, stečaj vodi upraviteljica Tina Urevc. Upraviteljica je v rednem poročilu zapisala, da izplačila, opravljena brez pravne podlage in torej brez sklepa sodišča, znašajo 77.445,02 evra. To terjatev je prijavila v zapuščinski postopek na Okrajno sodišče Slovenj Gradec, za zavarovano terjatev pa podala tudi zahtevo za ločitev zapuščine in ocenitev premoženja razrešenega upravitelja. Upnik SGP Nova v stečaju je sicer vložil tudi predlog za začetek stečaja zapuščine brez dedičev po pokojnem zapustniku Kastivniku. Slednji je sicer po dostopnih podatkih vodil okoli 30 stečajev. 

Po prebiranju poročil v Ajpesu je mogoče ugotoviti, da si je Kastivnik v vsaj še nekaj stečajih izplačal več denarja brez podlage (v stečajih Prve IP, Simonita, Limada, tudi v osebnih stečajih). Skupnega zneska izplačil ni mogoče docela natančno razbrati, kaže pa, da dosega vsaj okoli 130 tisoč evrov. Če imajo morebiti razpoložljive podatke o primerih, ki so jih po Kastivniku prevzeli drugi upravitelji, smo vprašali še na zbornico upraviteljev, a podatkov o stečajnih postopkih ne zbira. "Zbornica nima zbirnih podatkov glede izplačil iz stečajnih postopkov pokojnega upravitelja Kastivnika. Zbornica lahko uvede nadzor nad delom upravitelja, če sumi, da pri njegovem delu obstajajo nepravilnosti in zaradi uvedbe morebitnega disciplinskega postopka. Upoštevajoč, da je upravitelj Kastivnik pokojni, je njegovo članstvo v zbornici prenehalo. Njegove stečaje so prevzeli drugi upravitelji oziroma upraviteljice, ki seveda poročajo sodišču in upnikom posameznega stečajnega postopka," je pojasnil Andrej Perdan, predsednik zbornice upraviteljev Slovenije.

Za kakšne zneske neupravičenih izplačil je v posameznih stečajih šlo, bi - če bodo ugotovljene in prijavljene terjatve - lahko deloma ugotovili tudi v nadaljnjih postopkih, del sodnih postopkov je tajen. Kako in kaj pravzaprav poteka zdaj in kakšne bodo sploh posledice izplačil upravitelja oziroma kak bo vpliv na poplačila za upnike v stečajnih postopkih? Iz urada predsednika Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu so nam na vprašanje o primeru odgovorili, da je trenutno v postopku stečaja zapuščine prijavljenih sedem terjatev v skupnem znesku 85.483,86 evra.

Kaj in kako se sploh odvija in lahko nadalje odvije in razplete zdaj, ko kazenske ovadbe zoper pokojnega niso mogoče? Okrajno sodišče Slovenj Gradec je januarja objavilo oklic neznanim upnikom po pokojnem 72-letnem zapustniku Kastivniku. V postopku se je ugotovilo, da obstaja zapuščina. Oporoke Kastivnik ni napisal, zato so po zakonskih določilih zakona o dedovanju bili zakoniti dediči vdova, sin in hči, ki pa so se dedovanju odpovedali. Tudi potencialni dediči v drugem in tretjem redu so se dedovanju nato odpovedali, tako da dedičev v tem primeru naposled ni. Sodišče je nadalje morebitne upnike obvestilo, da lahko pridobijo podatke o premoženju, ki sestavlja zapuščino in zapustnikove obveznosti, in v šestih mesecih od objave oklica (kar je do junija) zahtevajo, da se zapuščina brez dedičev prenese v stečajno maso. Če nihče ne bi pričel stečaja zapuščine brez dedičev, bi premoženje, ki je predmet dedovanja, postalo last Republike Slovenije. Ta pa po zakonu ne odgovarja za zapustnikove dolgove. 

Medtem je Okrožno sodišče Slovenj Gradec sredi februarja začelo postopek stečaja po pokojnem zapustniku, upniki imajo še najpozneje do 13. maja čas, da prijavijo terjatve. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Matevž Gulič.

Ali je mogoče, da bi v oškodovane stečajne mase dobili denar nazaj oziroma poplačilo upnikov, je ob kompleksnosti postopka za zdaj težko reči, zdi pa se malo verjetno, da bodo "izginula" sredstva povrnjena - če jih je še kaj sploh ostalo, pri čemer vsaj za javnost tudi ni mogoče izvedeti, ali je imel še kakšno (nepremično) premoženje. Upravitelj Marko Bandelj v okviru stečaja Preventa Global sicer pojasnjuje še, da je sicer vložil tudi izvensodni zahtevek za terjatev. "Zavarovalnica je naš izvensodni zahtevek na obeh stopnjah zavrnila, za vložitev tožbe zoper zavarovalnico v postavljenem roku iz izrednega poročila s strani upnikov glede na predstavljene rizike in možnost uspeha pa ni izraženega interesa. Terjatev bo v roku prijavljena v stečaj zapuščine po pokojnem upravitelju, kolikšno pa bo poplačilo, če sploh, pa je težko napovedati," pojasnjuje Bandelj. Če so se v odnosu med pokojnim upraviteljem in tretjimi osebami dogajale kakršnekoli nepravilnosti (v smislu izpodbojnih pravnih dejanj ali celo ravnanj tretjih oseb, ki imajo znake kaznivega dejanja), bo preverjal upravitelj Gulič.

Vir: Večer, 08.04.2024