10.04.2024
Družba Relax turizem se je preoblikovala v d.d., delnice kotirajo na borzi


Zagotovo se vsi še kako dobro spominjate začetkov majhnega podjeta Relax iz leta 1990, ki je bilo organizirano za dejavnost organiziranja počitnic in potovanj. S tem so nekatera potovanja postala dostopnejša za marsikoga, posebej pa velja reči, da se ni bilo potrebno več ukvarjati z organizacijo počitnic in dopustov, kar za kupce veliko pomeni. Družba Relax je sčasoma širila dejavnosti in programe, k delovanju pa pritegnila številne sodelavce in postala slovenska Gazela, hitro rastoče podjetje.

Leta 2003 je zaradi transparentnosti poslovanja prišlo do reorganizacije in ustanavljanja hčerinskih družb po programih. Družba Relax ima danes 7 hčerinskih družb v Sloveniji, na Češkem, Nizozemskem, Hrvaškem in v Srbiji. Leta 2012 je hčerinska družba Relax turizem spremenila svojo statusno obliko in se preoblikovala v delniško družbo, znotraj katere je se je utrdila franšizna prodajna mreža.

Skupščina družbenikov relax d.o.o. je konec leta 2022 sprejela sklep o preoblikovanju družbe v delniško družbo in tako postala po več kot 30. letih od ustanovitve Relax d.d. z enotirnim sistemom upravljanja. Vodi jo 4 članski upravni odbor, predsednica pa je mag. Karmen Kosec.  Preoblikovanje družbe Relax v d.d. je imelo pozitiven vpliv in ugled družbe v slovenskem prostoru, saj so prva in edina družba, ki je registrirana za prodajo turističnih storitev v Sloveniji, ko je na slovenski borzi. Sočasno s prehodom Relax-a v d.d. pa je izšla tudi že 2. knjiga Direktni marketing, namenjena prodajalcem v širšem smislu, študentom marketinga, menegerjem, ki želijo izboljšati prodajne rezultate. Njena avtorja sta mag. Alojz Gostenčnik, ustanovitelj Relaxa in mag. Karmen Kosec. Slednja pravi, da imajo cilje tudi za prihodnje, prav tako imajo ambiciozne sodelavce, ki sledijo sodobnim trendom v marketingu. Obstoječe temeljne možnosti, ki jih že imajo, bodo ohranjali, krepili in dodajali nove. Letno pripeljejo na različne turistične destinacije 160 tisoč gostov in danes je Relax d.d. največji slovenski organizator počitnic.

IF