10.04.2024
Policisti objavo o napadu na šolo jemljejo resno

Policisti po zadnjih podatkih še zmeraj iščejo avtorja oziroma avtorico objave, ki je dobesedno prestresla Slovenijo. Seveda govorimo o objavi, ki je v nekem smislu za današnji dan napovedala podoben incident na eni od slovenskih šol, kot se je zgodil pred kratkim na Finskem. 

Objava je bila s strani avtorja po nekaj minutah zbrisana in policija sedaj mrzlično išče avtorja objave, in najverjetneje je samo vprašanje časa, kdaj ga, oziroma jo, bodo odkrili. Policija sicer že vse od objave miri, da je izjemno mala možnost, da bi do takšnega dogodka res prišlo, a hkrati objavo jemlje zelo resno. Na policiji so zapisali da se na vsak tovrstni primer odzovejo in nemudoma izvedejo prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s svojimi pristojnostmi, so še zapisali. Staršem svetujejo, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo itd., saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času. Pomembno je, da če v povezavi z zgoraj navedenim kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali katerih drugih oseb, povezanih v ali izven šolskega okolja, o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

V Naslednjih dneh bo tako potekal poostren nadzor v in okolici šol po vsej Sloveniji, na nekaterih šolah pa so uvedli tudi redarje. 

To pa ni prvi tovrstni primer. Že lansko leto, po tragičnem dogodku na osnovni šoli v Srbiji je policija obravnavala več prijav, obvestil, naznanil, informacij, ki bi bile lahko povezane z medvrstniškim nasiljem in v zvezi s tem izvedla več operativnih ukrepov. Kot najbolj pogosti prijavitelji so nastopali zaposleni v šolah in vzgojno varstvenih zavodih (na podlagi informacij, pridobljenih od otrok), sledijo starši/otroci, prejeli pa so tudi več anonimnih prijav. Policija pa prav v nobenem primeru, kljub vsem zbranim obvestilom in dokazom, ni potrdila pripravljalnih dejanj, načrtovanja, napeljevanja oz. organiziranja tovrstnih hudih dejanj na šolah.

Po strelskih in podobnih napadih na javnih krajih, kot so bili denimo nedavni napadi na šolah v Srbiji in na Finskem ter napad na univerzi na Češkem, lahko pride do telefonskih klicev, groženj ali objav na svetovnem spletu o izvedbi podobnega napada tudi pri nas. Navadno se izkaže, da gre za škodoželjne klice in objave, katerih namen je pogosto maščevanje, pritegnitev pozornosti in velikokrat pri tem ne gre za resne grožnje, ki bi imele elemente kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Je pa celoten dogodek dober prikaz kaj lahko stori ena sama objava na socialnih omrežjih. Prav lahko se zgodi, da bodo šole uvedle strožja merila in nadzore nad učenci, ki bodo trajala tudi v prihodnje, kar je v najboljšem primeru dvorezen meč. Raziskave v ZDA so pokazale, da oboroženi stražarji ali policijski nadzori znotraj šol niso učinkoviti, prej doprinesejo k temu, da se otroci v šolah počutijo neprijetno in so pod dodatnim stresom. Tudi sami učenci lahko na podlagi neutemljenih sumov prijavljajo vrstnike zaradi takšnega in drugačnega vedenja in tako povzročijo nepotrebno nelagodje pri sovrstnikih.