11.04.2024
Svetovni dan Parkinsonove bolezni


11. aprila obeležujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni, druge najpogostejše nevro degenerativne bolezni za Alzheimerjevo.

Gre za počasi napredujočo degenerativno nevrološko bolezen, ki ni ozdravljiva. Z boleznijo, za katero prej zbolijo moški, se sooča več kot 10.000 bolnikov v Sloveniji, so zapisali na Društvu Trepetlika, kjer bolniki lahko dobijo pomoč. Pri nas ima le manjši del bolnikov dostop do celostne multidisciplinarne obravnave s strani strokovnjakov različnih strok in z različnimi znanji, mesta so omejena, ni dovolj kadrov.

Simptome in zdravljenje je za naš radio pojasnila specialistka nevrologije iz slovenjgraške bolnišnice, Suzana Bricman, ki je izpostavila tresenje, upočasnjenost gibov, okorelost, motnje ravnotežja, utrujenost, demenca in apatija.

Tudi nevrologi že vrsto let opozarjajo na sistemsko neurejenost celotne rehabilitacije, bolniki in njihove družine pa se soočajo s številnimi izzivi. Bolezen ni ozdravljiva, jo pa lahko upočasnimo z ustreznim zdravljenjem. Parkinsonova bolezen lahko močno vpliva na kvaliteto življenja, posebno če bolezni ne zdravimo. Bolniki in njihovi bližnji lahko pomoč in podporo dobijo tudi v društvu Trepetlika.


 

IF