21.03.2019
Ob desetletnici programa Svit

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjajo na pomen preprečevanja ter zgodnjega odkrivanja te vrste raka. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja. Tej temi smo več časa namenili v oddaji sredina sredica, ko so bili naši gostje Zdenka Koželj Rekanovič, korodinatorka programa v koroški regiji, Klemen Mojškerc specialist gastroenterolog v bolnišnici Slovenj Gradec in Jure Ploder iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne. Ugotovili so, da program daje rezulatte, saj saj je obolevnost za to vrsto raka iz drugega v desetih letih padla na četrto mesto ter podrobneje pojasnili postopek sodelovanja v programu in v morebitni preiskavi.

Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program, ki cilja populacijo med 50 in 74 letom starosti. Zdaj je pri dobrih 60 odstotkih , na Koroškem celo nekoliko višja. Pomembno je, da se ljudje znebijo strahu pred preiskavo ali pred izvidi. Jure Ploder je citiral Jožeta Pratnekarja, ambasadorja programa Svit na Koroškem, ki pravi, da je izvid iz preiskave v vsakem primeru dobitna kombinacija. Če je negativen pomeni, da je z nami vse vredu in smo za dve leti na dobrem, če je izvid pozitiven pa se takoj lahko začne zdravljenje, kar je v tem primeru edina pot do uspeha.

Če vas o tem še kaj zanima , bodo do konca meseca še tri predavanja v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov in v lokalnih skupnostih o programu Svit.