08.10.2019
Prvo srečanje ljubiteljev peke z drožmi bo 12. oktobra v Mislinji


 

Na ponedeljkovi tiskovni konferenci na ekološki kmetiji Lešnik v Golavabuki je je Anita Šumer predstavila največji kulinarični dogodek leta na Koroškem – prvo srečanje ljubiteljev peke z drožmi. Ta bo v soboto, 12. oktobra, v PC Lopan v Mislinji, z uradnim odprtjem ob 10. uri in živahnim dogajanjem do 16. ure.

Zamisel za srečanje vseh ljubiteljev peke z drožmi in drožastih dobrot se ji je utrnila maja letos, ko je bil v Facebook skupino sprejet 10.000. član. »To je bil tisti mejnik, zaradi katerega smo naredili nov korak in zdrožili idejo o prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi. Dogodek bo na Koroškem, zibelki droži, in edini slovenski regiji, kjer se je tovrstna peka ohranila do danes,« je povedala Šumerjeva.

Dogodek bo brezplačen, saj so ga podprli številni sponzorji in donatorji. Generalna pokrovitelja dogodka sta podjetje SPAR Slovenija in podjetje PURATOS iz Belgije. Na dogodku bo razstavljalo 20 ponudnikov izdelkov in pripomočkov za peko kruha in gospodinjstvo, obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanju o koroškem rženem kruhu, simbolu Koroške, ter poskusili raznovrstne drožaste dobrote. Prvič bo predvajan tudi 11-minutni dokumentarni film, posnet v sodelovanju z angleško produkcijsko hišo JRVisuals. Ves dan bo obiskovalcem na voljo tudi Anita Šumer, ki bo svetovala o pravilni skrbi za droži in peki ter pripravila demo prikaz krašenja kruha.

Posebni gost dogodka bo Karl de Smedt iz podjetja Puratos in vodja prve knjižnice droži na svetu, ki bo imel strokovno predavanje o drožeh. Anita Šumer mu bo na dogodku predala svoje 7 let stare droži, ki jih bodo hranili v prvi in edini knjižnici droži na svetu v kraju St. Vith v Belgiji. Te se bodo pridružile 124 vzorcem, ki jih že hranijo v zbirki.

Vstop na dogodek je prost, zaželene so prijave na spletni strani: drozomanija.si/dogodek. Prijavljeni obiskovalci bodo namreč prejeli kupone ugodnosti in kupone za prevzem brezplačnih promocijskih daril sponzorjev in razstavljavcev.

NK