21.11.2019
Proslava ob Dnevu Rudolfa Maistra na Ravnah

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ki se ga od leta 2005 praznuje 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo v Mariboru in jo razpustil.

Na Ravnah je proslava ob prazniku potekala sinoči v prostorih Kulturnega centra Prisotne je pozdravil predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, profesor Vladimir Ovnič. Slavnostna govornica je bila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Šerbec Lazarov. Po letih delnega zamolčanja, so Maister in njegovi soborci za severno mejo v slovenski državi pridobili polno priznanje. Z izbranimi besedami je opisala lik velikega Slovenca, ki je znal v težkih časih po prvi svetovni , ko so bili vojaki naveličani vojne , prepričati rodoljube , da so še enkrat poprijeli za orožje za dobrobit slovenske domovine.

Kulturni program so oblikovali recitatorji iz osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne, pomlajen koroški oktet po vodstvom Klemna Gorenška in Koroški simfonični orkester, v katerem igra več kot 70 mladih glasbenikov, pod vodstvom Džordža Beraka. Sodelovali so praporščaki,  program je povezoval Aljaž Verhovnik.

Po proslavi so si prisotni v mali dvorani Kulturnega centra na ogledali še razstavo o bojih za severno mejo, ki jo je pripravil vojaški muzej Slovenije, avtorja Zvezdana Markoviča.