26.11.2019
ZD Ravne obeležil 60 let polivalentnega patronažnega varstva


V zdravstvenem domu Ravne na Koroškem so obeležili 60. letnico polivalentnega patronažnega varstva na Koroškem, ob tem so pripravili enodnevni seminar z aktualnimi temami Izzivi vsakdana patronažne medicinske sestre, jubilej pa počastili s slavnostno akademijo.

Zdravstvena služba patronažnega varstva je ena od zdravstvenih služb, ki izvaja dejavnost osnovnega zdravstvenega varstva in je organizirana v okviru dejavnosti zdravstvenih domov, pa tudi kot samostojna služba zasebnega izvajalca zdravstvene dejavnosti. Na primarnem nivoju obravnava posameznika, družino in skupnost v stanju zdravja kot tudi v obdobju bolezni, poškodb ali onemoglosti, skrbi tudi za preventivo.

Direktor ZD Ravne, Stanislav Pušnik je pojasnil, da je danes zahtevan standard, da to delo opravljajo diplomirane medicinske sestre. Tako kot se spreminja družba in imajo posamezniki z razvojem tehnologij tudi vse večje zahteve, sodobnim izzivom z metodami dela sledijo tudi v patronažni službi, kar je na seminarju posebej s predavanjem izpostavlja magister Stanislav Pušnik. Med izzivi sodobnega časa je Telemedicina, kjer pacientom sledijo in jih spremljajo na daljavo, s čimer prihranijo čas in dostopnost do podatkov. Na Koroškem je zaradi specifike razpršenosti terena obravnava na daljavo pri pacientih, kjer je to mogoče, zelo zaželena in del dela na daljavo že uporabljajo, za preostali del pa bodo morali slediti razvoju tehnologij.

V ZD Ravne patronažno službo po lokacijah opravlja 12 diplomiranih medicinskih sester, je pa to eno redkih področij primarnega zdravstva, ki kadrovsko ni problematično. Za svoje terensko delo imajo avtomobile, večino dela pa je še klasičnega, po domovih. Ker pa so bolniki vse bolj zahtevni, morajo patronažne sestre tudi slediti sodobni obravnavi nege, tudi zdravstvenega materiala. S tem pa rastejo zahteve po specifični dodatni opremi, kar pa predstavlja tudi večji materialni strošek.

IF