12.12.2019
25 let Upravne enote Slovenj Gradec

Slovenjgraška upravna enota v tem mesecu beleži 25. letnico delovanja. S kakšnimi izzivi se srečujejo, kateri so bili najpomembnejši mejniki v vseh teh letih in kakšna je organiziranost, smo se v Oddaji Koroška pod drobnogledom pogovarjali z načelnico UE SG, Ireno Sešelj. Med najpomembnejšimi mejniki je zagotovo digitalizacija, ugotavlja Sešljeva, ki pravi, da imajo trenutno 27 zaposlenih in kar 23 odstotkov manj kot pred 25. leti, poslujejo v enakih prostorih, organizirani pa so v treh notranjih organizacijskih enotah. V zadnjih 10. tih letih so se sredstva za poslovanje znižala, samo za material kar za 40 odstotkov. 

V Slovenijo, tudi na Koroško, vsako leto prihaja več tujcev, ki se z iskanjem dela in primernih življenjskih pogojev podajajo za boljšimi priložnostmi. Medtem, ko so še kakšno leto nazaj na Upravni enoti Slovenj Gradec zabeležili po 200 tujcev, ki so iskali delovna dovoljenja in prijavljali začasna prebivališča, je letos številka zrasla že na 600. Načelnica Irena Sešelj je povedala, da se je na tem področju odstotek zadev povečal za 60 odstotkov, to opravlja le ena uslužbenka, kar povzroča preobremenitve, kljub temu pa poskušajo v zakonskih rokih postopke tudi izvajat. K nam prihajajo večinoma tujci iz nekdanje Jugoslavije, največ iz Kosova.

Veliko dela referentom na upravnih enotah povzročajo tudi spremembe v zakonodaji, ki postopkov niti ne poenostavlja. So pa trenutno na upravnih enotah, tako Sešljeva, zadovoljni, da lahko nadomeščajo zaposlene ki se upokojujejo z novimi sodelavci in da se je proces reorganizacije pod ministrovanjem Rudija Medveda trenutno ustavil. Minister za javno upravo bo gost tudi na slavnostni akademiji, ki jo ob jubileju prihodnji četrtek pripravljajo v Slovenj Gradcu.

KV