12.12.2019
Javno vodstvo po razstavi Kam le čas beži - 65 let ansambla Štirje kovači


Z javnim vodstvom po razstavi v četrtek popoldne ob 17. uri, Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec  znova vabi na ogled „ Kam le čas beži … 65 let ansambla Štirje kovači.“

Štirje kovači so najstarejši narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1954, vse od leta 1967 pa igrajo na vseh prireditvah le lastne skladbe, saj jih je vodja ansambla, Franc Šegovc, napisal kar 800 z zgodbami o domači pokrajini in njenih ljudeh. Naši poslušalci so ga ob 80. letnem jubileju tudi izbrali za Koroško osebnost leta 2017. V marsikomu med nami še vedno živo odmeva njihov slavnostni koncert ob 65. letnici delovanja, ki je bil 19. maja v športni dvorani Slovenj Gradec.

Potem, ko je imel Franc v začetku leta kar precejšnje zdravstvene težave zaradi prometne nesreče, nas je zanimalo, kako ocenjuje letošnje praznično leto. Poudaril je, da vsekakor pozitivno in optimistično, saj ga pozitivnost vedno žene naprej. Iztekajoče leto je zanj nepozabno, pri čemer je izpostavil tako razstavo ob njihovem jubileju kot tudi koncert, ob tem pa dodal, da se je zvrstilo še več manjših dogodkov, kjer pa je bilo zelo luštno. Na vprašanje, kako daleč so pri urejanju trajne muzejske sobe Štirih kovačev v Mestni občini Slovenj Gradec pa je dodal, da sta si z ženo hermino že ogledala več lokacij in delajo na tem. 
 

Po razstavi bo ob 17. uri obiskovalce popeljala Valerija Grabner, muzejska svetovalka, ob 18. uri pa bo v organizaciji Univerze za tretje življenjsko obdobje MOCIS-a v Rojstni hiši Huga Wolfa pogovorno-glasbeni večer s Francem in Hermino Šegovc. Franc je dejal, da se zelo veseli srečanja z ljudmi, saj se vselej rad sprehodi po svoji bogati glasbeni preteklosti.


IF