27.05.2020
Veseli dan prostovoljstva


V sklopu Nacionalnega tedna prostovoljstva je danes, v sredo poteka Veseli dan prostovoljstva. Prostovoljci so med 10. in 12. uro po 43. večjih krajih v Sloveniji delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem predstavljajo področja prostovoljstva, prostovoljske organizacije, prostovoljce in njihove izkušnje.

S sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij v lokalnih skupnostih in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin, je 24 slovenskih občin naziv Prostovoljstvu prijazno mesto ponovno potrdilo. Na Koroškem so to občine Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem in Radlje ob Dravi.

Občina Črna na Koroškem v prostovoljstvu občanov prepoznava ogromno korist za skupnost in za vsakega posameznika, še posebej pa za najranljivejše prebivalce, med njimi predvsem za starejše. Ker ti aktivno sodelujejo, se počutijo koristne za skupnost. Občina na različne načine podpira raznolike prostovoljske organizacije, sodeluje v mnogih večjih prostovoljskih akcijah.

Občina Radlje podpira in omogoča delo različnim prostovoljskim organizacijam in nudi brezplačne prostore za izvajanje prostovoljskih programov. Za prostovoljsko pomoč pri prevozih starejših je občina priskrbela tudi novo e-vozilo.

Tudi občina Ravne nudi finančno in infrastrukturno podporo prostovoljskim organizacijam, razvija medgeneracijsko sodelovanje, izvaja program Mladi za starejše v partnerstvu s srednjimi šolami in društvom upokojencev, prostovoljci v Koroškem medgeneracijskem centru zbirajo kreditne točke, ki jih lahko porabijo za druge storitve.

Namen 21. Nacionalnega tedna prostovoljstva je tudi zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.

IF