25.11.2020
Iz Sredine sredice - Testiranje s hitrimi testi


Tematika tokratne Sredine sredice so bili hitri testi za vse zaposlene zdravstvene delavce, ki se bodo izvajali postopno, do 7. decembra. Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti, ki jo je 13. novembra 2020 izdal minister za zdravje, pa zajema samo zdravstvene delavce. Sedaj si pritadeva Ministrstvo za delo, da se odredba razširi tudi na domove za starejše.

Večina domov za starejše, kjer so stanovalci ena najbolj ranljivih skupin za okužbo s Covid 19, prav tako pozdravlja postopno uvajanje hitrih testov za zaposlene. Sledenja okužbam s hitrimi testi po navodilih zdravstvene stroke je lahko prava pot za omejitev vnosa virusa v domove za starejše, poudarjajo na Ministrstvu za delo. Zaposleni pa niso le zdravstveno negovalni kadri, pač pa tudi drugi, ki opravljajo raznovrstne dejavnosti znotraj in zunaj domov. Praviloma do okužb prihaja bodisi z vnosi virusa pri starejših, ki se v domove vračajo iz bolnišnic, ali pa zaposleni prebolevajo okužbo asimptomatsko in niti ne vedo, da so okuženi.V tem primeru, pa tudi sledenju okužbam, so hitri testi dokaj primerni.  Po hitri anketi, ki jo je med domovi opravila skupnost socialnih zavodov, bi približno tretjina domov ob zadostnem kadru lahko testiranje opravljala sama; večina domov pa preko zunanjega izvajalca oziroma mobilnih enot, ki naj bi jih zagotovilo MZ.

Priprave na vse potrebno za začetek množičnega testiranja v domovih so v teku in pomembno je, da naredijo vse kot je treba, da bo ta ukrep učinkovit in bo dosegel svoj namen, to je obvarovati domove pred vdorom okužbe. Redna testiranja osebja ob stanovalcih zahtevajo zadostno število osebja in dobro organizacijo dela, je poudaril Srečko Mlačnik, direktor Doma starostnikov Črneče, "zato imamo mi srečo, ker imamo svojo ambulanto in bomo testiranja lahko opravili sami,"  je dejal in opozoril, da glede tega še ni jasnih dogovorov. V črneškem domu bi potrebovali vsaj 300 takšnih testov na mesec. 

Za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec hitri testi zaposlenih in bolnikov, ki vstopajo v bolnišnico, niso novost, imajo dobre izkušnje še iz prvega vala, ko so jih za interne potrebe že uporabljali, je povedala strokovna direktorica dr. Jana Makuc. Med več ponudniki so izbrali najučinkovitejše, prav z njimi pa so pridobili čas in si olajšali delo. Ta odredba zanje ne predstavlja težav. 

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so tudi že prejeli 120 testov, kolikor je zaposlenih, a se bojijo kadrovskih težav, direktorica Marjeta Vaupot, v kolikor bi prišlo do več okužb pri zaposlenih. Hitri testi so sicer dobrodošli meni, a predstavljajo še dodatne obremenitve za njihove zaposlene. Na vprašanje, ali bodo testiranja izvajali za druge zavode, denimo domove za starejše, pa je dejala, da bi to bilo zelo obremenjujoče.

Na ministrstvu za delo se zavzemajo, da bi minister za zdravje spremenil odredbo ter jo razširil tudi na domove in za vse, ki delajo v domovih. To je za izvajalce ključno.

IF

 

 

IF